Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Az almamoly lárvakelése elkezdődött! Itt az ideje a MADEX kezeléseknek!!

HÍRLEVÉL

 

MADEX - rezisztenciatörő rovarölő szer az almamoly ellen

 

Az almamoly lárvakelése elkezdődött! Itt az ideje a MADEX kezeléseknek!

 

Szeretnénk felhívni figyelmét egyedi hatásmechanizmusú szuperszelektív rovarölő szerünkre, a MADEX-re. Ez a készítmény a természetben is előforduló, az almamolyt megbetegítő és elpusztító vírust tartalmaz.

Mivel az almamoly lárva már akár 2 vírus elfogyasztásától is elpusztul, ezért a MADEX hatékonysága kiemelkedően magas! Ráadásul olyan almamoly populáció ellen is hatékony, amely a régi kémiai rovarölő szereket már “megszokta”. Így a MADEX a magas hatékonyságú, anti-rezisztencia stratégia fontos eszköze az alma növényvédelmében.

 

Használata

A MADEX kiszerelése 100 ml, használata rendkívül kényelmes, hiszen egy kis flakon MADEX egy hektár dózisát tartalmazza. A lémennyiség széles körben változhat, de fontos a jó permetlé fedettség elérése. Fontos már az első almamoly nemzedék ellen használni a MADEX-et, ott is az L1-es lárvastádium ellen 75-100 ml/ha dózisban bevetve! Ekkor ugyanis az L1 almamoly lárva még sokat kell, hogy keresgélje a kis almákat, és eközben alaposan megfertőződik a kipermetezett vírussal. Az első MADEX kezelés ideje a tömeges lárvakeléskor esedékes, majd a rajzás során többször ismételhető. A régi, sok éve használt rovarölő szereket váltsuk fel MADEX-szel!

 

Alkalmazási stratégiák

Erősen almamolyfertőzött ültetvényben a molypopuláció hatékony letörésére:

-          Ovicides kezelés a tojásrakás idején

-          A következő 3 kezelés MADEX-szel 8-10 napos intervallumokban

-          További kezelések szükség szerint MADEX-szel vagy más új hatóanyagú szerrel

-          A 2. nemzedék ellen hasonlóan járjunk el.

Átlagos molyfertőzöttség esetén:

-          A megszokott kitinszintézis-gátlókat 2-4 alkalommal váltsuk fel MADEX-szel

-          Vagy: Végezzünk 1 MADEX kezelést a tömeges lárvakeléskor, majd a következő 4 kezelést egymás után végezzük el 50 ml/ha dózisú MADEX-szel.

-          Vagy: Végezzünk 1 MADEX kezelést a tömeges lárvakeléskor, majd hatékonyságnövelő és rezisztencia törő céllal minden rovarölőszer mellé tegyünk 25 ml/ha MADEX-et.

Figyelem! A technológiában ne használjunk piretroid hatóanyagú szert! Számoljunk azzal is, hogy a kitinszintézis-gátlókra az almamoly rezisztens!

      Bio alma termesztésben:

-          Első nemzedék tömeges lárvakelésekor MADEX 100 ml/ha, majd 8-10 naponta 50 ml/ha minden permetezéskor

-          Sodrómolyok, keleti gyümölcsmoly, lombrágó hernyók megjelenésekor DiPel DF-et használjunk MADEX helyett

-          Az almamoly 2. nemzedéke és egyéb lepkekártevők ellen a MADEX, DiPel DF és a spinozad váltogatva alkalmazható

 

Amennyiben a MADEX felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.