Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Bemutakozik az OROWET technológia

Bemutakozik az OROWET® technológia: a WETCIT® és a PREV-B2® sokoldalú alkalmazása a növényvédelemben és növénytáplálásban

Az utóbbi évek csökkenő növényvédő-szer választéka, a kevés új hatóanyag, a szigorodó szermaradvány előírások miatt egyre nagyobb figyelem fordul az alternatív, vegyszermentes növényvédelmi módszerekre és a hatásfokozó adjuvánsokra. Ebben a cikkben egy új, kiemelkedően hatékony és sokoldalú alternatív módszert, a rejtélyes nevű OROWET® technológiát mutatjuk be.

Mi az az OROWET® technológia?

Az OROWET® egy mozaikszó, mely a kifejlesztő cég – az ORO AGRI International Ltd. – nevéből és az angol nedvesítés (WETTING) szóból áll össze. A technológia a hidegen préselt narancsolaj és egy speciális felületi feszültség csökkentő komponens az alkohol-etoxylát kombinációját használja különböző célokra: adjuváns és növényvédő szer hatásfokozás, lombtrágyázás és növényvédelem. Az OROWET® technológia mindazon narancsolaj tartalmú permetszerek gyűjtőneve, amelyek e három hatás valamelyikével (vagy akár mindegyikkel egyszerre!) bírnak.

Hogyan hat a narancsolaj?

Mindenki megtapasztalta már, hogy amikor narancsot hámoz, a héjból kispriccelő anyag egyenletesen bevonja a kezünket és ha nem mossuk le gyorsan, kellemetlenül kiszárítja, felrepedezteti bőrünket. Ez az anyag a narancsolaj, mely egy kis molekulaméretű esszenciális illóolaj. Ez nagyban megkülönbözteti a hagyományos ásványi és növényi olajoktól: azok ugyanis befojtás révén érnek el növényvédelmi hatást, a narancsolaj – mint illóolaj – ennél agresszívebben viselkedik: megbontja a vékony kitinburkot (fiatal rovarlárvákon, illetve gombamicéliumokon érvényesül ez a hatás) és az így kialakult repedéseken keresztül kiszárítja a károsítót. Ezt a hatást felismerve kezdte el a Dél-afrikai ORO AGRI cég narancsolaj tartalmú permetszerek fejlesztését 10 éve, és mára a világ minden fontos mezőgazdasággal rendelkező országában jelen van és jelentős mennyiségeket gyárt és értékesít a termelők körében rendkívül népszerű narancsolaj tartalmú termékeiből.

Melyek a hazánkban engedélyezett narancsolaj tartalmú készítmények?

Nem régen kapta meg a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt az OROWET® technológia zászlóshajója a WETCIT®. Ez az új termék egy minden más adjuváns helyettesítésére képes hatásfokozó szer, melynek kiemelkedő nedvesítő (szurfaktáns) és penetráns (viaszrétegen áthatoló, felszívódást fokozó) hatása van, maximális engedélyezett dózisban pedig jelentős dehidratáló hatást gyakorol a lágy kitinvázú kártevőkre és gombafonalakra.

A hazánkban már 4 éve forgalomban levő PREV-B2 a technológia másik készítménye, mely egy bórtartalmú lombtrágya narancsolaj vivőanyaggal, ahol a bór-etanolamin hatóanyag felszívódását és tökéletes hasznosulását hivatott a készítmény formulációja elősegíteni.

Nézzük meg részletesebben, mit tud e két termék.

A WETCIT® az új univerzális adjuváns

A WETCIT® egy kiemelkedő nedvesítő hatású, a permetlé penetrációt nagymértékben javító, természetes összetételű új adjuváns 8,15% alkohol-etoxilát hatóanyaggal. A készítmény hatóanyaga mellett tartalmaz hidegen préselt narancsolajat is (6,2% mennyiségben), amely a hagyományos olajoktól teljesen eltérő hatásmódú illóolaj. Az illóolaj nem befojt (mint a paraffin vagy növényi olajok) hanem kiszárít: kiszárítja az apró, lágy kitinvázú károsítókat és a gombamicéliumokat (lisztharmat), ráadásul a kezelt felület is gyorsabban felszárad.

1. ábra. Szilikon adjuváns és WETCIT®
nedvesítő hatása káposztalevélen (fotó: Oro Agri)

A felületi feszültség csökkentő hatást a WETCIT® a benne lévő alkohol-etoxilátnak köszönheti. Ezen anyag felelős a permetcseppek elterüléséért az egyébként víztaszító levél és termés felszínen. Az egyéb adjuvánsok nagy része meg is áll ennél a pontnál, ráadásul egy hagyományos olaj vagy szilikon adjuváns nem képes olyan szép terülést elérni mint a WETCIT® (1. ábra). A WETCIT® azonban ennél tovább is megy: a növény felszínét védő viaszréteg egy jelentős akadályt jelent a vizes oldatú permetlé számára, hogy elérje a levél felszínét és a növényvédő szer a célfelületre, vagy a növényi szövetbe jusson. Ezen segít a narancsolaj, mely egy esszenciális illóolaj és kisméretű molekulái – mivel lipofil, azaz zsír „kedvelő” tulajdonságúak – áthatolnak a levelek-termések viaszrétegén és a hatóanyagot a megfelelő helyre juttatják. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a WETCIT® nem lemossa a viaszréteget, hanem a növényvédő szer azon történő áthatolását segíti elő! A viaszréteg a kezelés után sértetlen marad!

A WETCIT® nedvesítő hatását, már 0,15%-os koncentrációja esetén tökéletesen kifejti. Annak a felhasználónak, akinek csupán egy jó nedvesítő szerre van szüksége, ilyen koncentrációban alkalmazva a WETCIT® egy kitűnő és költségkímélő megoldást jelent.

Ha – különösen erősen viaszos felületű növények esetében, vagy ha felszívódó növényvédő szert alkalmazunk – fontos a penetráció is, akkor a WETCIT®-et 0,25-0,3%-os koncentrációban alkalmazzuk! Ekkor ráadásul a narancsolaj kiszárító hatása is érvényesülni fog. A nagyobb dózisban alkalmazott WETCIT® nem csak a növényfelületi penetrációt és tapadást fokozza, hanem a károsítókat is egyenletesen vonja be a hatóanyaggal, sőt, azt a kártevő légző- és egyéb testnyílásaiba is bejuttatja, fokozva ezzel a társ peszticid hatékonyságát.

További érdekessége a készítménynek az úgynevezett újranedvesítő képessége, ami azt jelenti, hogy ha a kezelés után néhány napon belül eső esik, a nedvesség hatására újra aktiválódik a WETCIT® nedvesítő hatása és újra aktiválja és teríti a partner növényvédő szert. Olyan, mintha újra permeteztünk volna, csak éppen nem kellett újabb permetlét keverni és kivonulni a permetezővel a területre. Természetesen ez az újranedvesítés a rövid (kb. 1 hét) lebomlási időn belül érvényes csak.

Mikor alkalmazzuk a WETCIT®-et?

Gyakorlatilag a szezon bármely időszakában alkalmazható. Kezdjük az elején.

Korai állománypermetezés WETCIT®-tel:

A tél végi – kora tavaszi lemosás rendkívül elterjedt növényvédelmi eljárás a hazai gyümölcsösökben. A lemosó permetezések általában valamilyen olaj illetve növényvédő szer kombinációját tartalmazzák, melyek célja az áttelelő károsítók gyérítése annak érdekében, hogy az induló fertőzési nyomás szignifikánsan alacsonyabb legyen. A paraffin- és növényi olajok elterjedt használata azonban több gondot is felvet, a legnagyobb probléma velük az, hogy nagyon nagy mennyiségben kerülnek ki a környezetbe, ami jelentős környezetszennyezés, továbbá a nagy mennyiség igen magas költséggel társul. Egy hagyományos olajos télvégi lemosás akár 35.000-50.000 Ft/ha költséget is jelenthet. További hátrányuk a hagyományos olajoknak, hogy a permetléfedésük és penetrációjuk – ami alapvető lenne annak érdekében, hogy a legkisebb kéregrepedésekbe is bejusson a permetszer – messze nem tökéletes, nedvesítő hatásuk bőven hagy kívánni valót maga után.

A WETCIT® kiemelkedő módon javítja a permetlé terülését, a WETCIT®-tel kijuttatott növényvédő szer a legkisebb kéregrepedésekbe is bejut, még durva kérgű fák esetében is. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy 0,2-0,3%-os koncentrációban már tökéletesen működik, ami egy 1000 l/ha-os lémennyiség alkalmazása esetén csupán 2-3 l/ha WETCIT® dózist jelent (szemben a hagyományos olajok 10-szeres hektárdózisával).

További fontos előnye a WETCIT®-nek, hogy mivel sokkal kíméletesebb a növényre mint a hagyományos olajok, rügyfakadás után is használható, amikor is a kártevők aktivitása is nagyobb, így a kora tavaszi kezelés hatékonysága is jobb lesz. Növénykultúrától függően kén vagy réz készítményekkel kell kijuttatni, utóbbiak esetében a réz-szulfát, vagy bordói lé nem keverhető a WETCIT®-tel. Jelentős pajzstetű probléma esetén érdemes a WETCIT®-et 0,2-0,3%-os koncentrációban egy engedélyezett foszforsav-észterrel együtt kijuttatni a megfelelő, hosszú távú hatékonyság elérése érdekében.

Kezelések a teljes szezonban WETCIT®-tel

A WETCIT® adjuvánst érdemes minden permetezésben hatásfokozóként használni. Ennek okai a következők: a hatásfokozás már 0,15%-os koncentrációban is jelentős (1-3. grafikon), köszönhetően a jobb permetlé fedettségnek, ami nem csak a növényre, hanem a károsítóra is vonatkozik. Gondoljunk csak a viaszos felszínű levéltetvekre, vagy a víztaszító lisztharmat és egyéb gomba micéliumokra, amelyeken csak egy jó adjuváns képes a permetszert átjuttatni. Emellett, ha az érzékeny stádiumú károsítók rendszeresen találkoznak a narancsolaj kiszárító hatásával, akkor egy folyamatos gyérítő hatás éri őket, amennyiben a WETCIT® szerepel minden permetezésben. Ennek eredménye az lesz, hogy tulajdonképpen akaratlanul – mintegy mellékhatásként – de sokkal kevesebb problémánk lesz a levéltetvekkel, atkákkal, molytetvekkel, kabócákkal, vértetvekkel stb.

1. grafikon: A WETCIT kétféle dózisának hatékonyság- és hatástartam növelő hatása vértetű ellen 3 és 14 nappal a kezelés után (NÉBIH, Bács-Kiskun megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, Kecskemét, 2012)

Ha viszont egy aktuális súlyos kártevő helyzetet kell megoldani, a WETCIT® 0,3%-os dózisa már jelentős kiszárító hatást fog kifejteni a felszaporodott károsító állományra és jelentősen megnöveli a partner növényvédő szer hatékonyságát. Fontos további előnye a készítménynek, hogy mivel a narancsolaj hatásmechanizmusa szigorúan fizikai (kitinváz felrepesztés és vízelvonás) ezért ellene nem tud rezisztencia kialakulni, és a tankmix partner növényvédő szer tartós hatékonyságát is segít fenntartani mint az anti-rezisztencia stratégia fontos eleme.

Fel kell még hívni a figyelmet a narancsolaj egy további fontos előnyére a hagyományos olajokkal szemben. A hagyományos olajok olajfilm réteget alkotnak levelek-termések felszínén, aminek következtében a növény gázcsere nyílásai (sztómái) tartósan bezáródnak. Ez egyrészt komoly stresszhatást jelent a növénynek, másrészt mivel a fotoszintézis is gátlódik, termésveszteséget is eredményez. Amerikai kutatások 15% szárazanyag csökkenést mértek a petróleum olajos kezelés következtében. Ilyen kiesés a WETCIT® alkalmazása során nincs, mivel a narancsolaj egy illóolaj, nem alkot filmréteget, hanem a kezelés után rövid időn belül elillan, így nem akadályozza a sztómák működését!

2. grafikon. A WETCIT hatékonyság növelő hatása burgonyabogár ellen 2 nappal a kezelés után
(Baranya Megyei Kormányhivatal NTI, 2012)

 

3. grafikon. A WETCIT hatékonyság növelő hatása burgonyabogár ellen 10 nappal a kezelés után
(Baranya Megyei Kormányhivatal NTI, 2012)

Még egy speciális alkalmazási lehetőségre kell felhívni a figyelmet a WETCIT-tel kapcsolatban. Egy erős lisztharmat járványos évben a szőlőben áttelelő lisztharmat kazmotéciumok gyérítésében kimelkedő hatékonyságot nyújt a WETCIT megfelelő kén készítménnyel kombinálva. Ezzel kapcsolatos vizsgálat 2012-ben történt Kisharsányban a Villányi Borvidéken, ahol a szüret utáni záró kezelést szeptember 21.-én, az értékelést október 19.-én végezték Kékfrankos fajtában. Az eredmények a következő grafikonon láthatók:

 
4. grafikon: Kazmotécium számok különböző kezelések hatására szőlőben, Kékfrankos fajtán
(Csányi Pincészet, Kisharsány, 2012 szeptember-október)

 

Látható, hogy a legnagyobb mértékű – szinte 100%-os – kazmotécium gyérítés a Thiovit + WETCIT (0,3%) kombinációban volt megfigyelhető.

Mikor alkalmazzuk a PREV-B2™ bórtartalmú, narancsolaj vivőanyagú lombtrágyát?

A PREV-B2 egy bór-etanolamin hatóanyagú, narancsolaj vivőanyagú bór lombtrágya 2,1% bór és 4,2% narancsolaj tartalommal. Alkalmazását elsősorban bórigényes kultúrákban, vagy bórigényes fenológiai stádiumokban ajánljuk. Célszerű például a PREV-B2-t rendszeresen alkalmazni folyamatosan termő hajtatott kultúrákban (pl. paradicsom, uborka, paprika), ahol előnyös a folyamatos bór kijuttatás, miközben a narancsolaj fentebb ismertetett előnyös tulajdonságait is ki lehet használni. Szőlőben, gyümölcsben érdemes a PREV-B2-t virágzás előtt, illetve terméskötődéskor alkalmazni. Ha viszont bórhiányt kellene megszűntetni, ahhoz válasszunk egy nagyobb bórtartalmú lombtrágyát és adjunk mellé WETCIT®-et a jobb felszívódás és hasznosulás érdekében.

Összefoglalva az OROWET® technológia elemei a WETCIT® és a PREV-B2™ alkalmazása a következő előnyökkel jár:

- Kiemelkedő nedvesítő hatás, permetléfedés és penetráció

- A partner növényvédő szer hatékonyságának jelentős növelése

- Közvetlen kiszárító hatás

- Újranedvesítő hatás

- Gyors lebomlás, szermaradék mentesség

- Kellemes illat

- Költségkímélő megoldás

 

László Gyula
Biocont Magyarország Kft.
www.biocont.hu