Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Feromon légtértelítéssel a keleti gyümölcsmoly, szilvamoly és barackmoly ellen

HÍRLEVÉL

Feromon légtértelítéssel a keleti gyümölcsmoly, szilvamoly és barackmoly ellen

 

Kedves Gyümölcstermesztő!

 

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a következő, csonthéjas ültetvényekben használható vegyszermentes növényvédelmi megoldást.

 

Az Isomate OFM rosso és Isonet A feromon légtértelítés, más néven párosodás gátlás azon alapul, hogy speciális, japán fejlesztésű diszpenzerek segítségével nagy mennyiségben juttatjuk ki az ültetvény légterébe az adott gyümölcsmolyra jellemző feromont. Ez egy láthatatlan „felhőt” képez és elfedi a nőstény molyok természetes feromonját, ezért a hímek nem találnak rá a nőstényekre, így a párosodás elmarad. Tehát a módszer a párosodás gátlásával akadályozza meg a kártevő gyümölcsmoly lárvák létrejöttét.

 

A módszer legfőbb előnye, hogy nem használunk vegyszert a védekezés során, így nem lesz szermaradék a termésben és egyszeri kihelyezéssel, egész szezonon át tartó, folyamatos védelmet biztosít számunkra a gyümölcsmolyok ellen.

Alkalmazása

Isomate OFM rosso a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly feromonját tartalmazza. Kihelyezése április elején-közepén szükséges, az első nemzedék rajzását megelőzően.

Isonet A a barackmoly feromonját tartalmazza. Kihelyezése a kártevő rajzása előtt néhány nappal történik, vagyis május 5-15. között.

A diszpenzerek párologtatási időszaka 150-180 nap.

Előírt mennyiség Isomate OFM rosso-nál 600 db/ha, Isonet A esetében pedig 1000 db diszpenzer/ha.

A javasolt technológia annál hatékonyabb, minél nagyobb összefüggő területen alkalmazzák. Ajánlott legkisebb ültetvény felület 2-3 ha.

A diszpenzerek kihelyezésének módját a helyszínen szaktanácsadónk ismerteti.

 

Amennyiben az Isomate OFM rosso illetve az Isonet A feromon légtértelítés felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.