Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Feromon légtértelítéssel a tarka- és nyerges szőlőmoly ellen

HÍRLEVÉL

Feromon légtértelítéssel a tarka- és nyerges szőlőmoly ellen

 

Kedves Szőlőtermesztő!

 

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a következő, szőlő ültetvényekben használható vegyszermentes növényvédelmi megoldást.

Az Isonet L plus feromon légtértelítés, más néven párosodás gátlás azon alapul, hogy speciális, japán fejlesztésű diszpenzerek segítségével nagy mennyiségben juttatjuk ki az ültetvény légterébe a szőlőmolyra jellemző feromont. Ez egy láthatatlan „felhőt” képez és elfedi a nőstény szőlőmolyok természetes feromonját, ezért a hímek nem találnak rá a nőstényekre, így a párosodás elmarad. Tehát a módszer a párosodás gátlásával akadályozza meg a kártevő szőlőmoly lárvák létrejöttét.

 

A technológiával egy teljes szezonra szóló szőlőmoly mentességet biztosíthatunk, ami jelentősen megkönnyíti a gombabetegségek elleni növényvédelmet, hiszen csak a fungicides kezelések pontos időzítésére kell koncentrálni, a molyokat „elintézi” a feromon. Fontos hatása van a technológiának a káros Botrytis visszaszorításában, hiszen a szőlőmoly hernyók hiányában a betegségnek utat nyitó rágási sérülés is elmarad. Természetesen az ősszel kialakuló nemes Botrytis-nek semmi köze a molyok által okozott rothadáshoz, így a légtértelítéstől nem függ az aszúszemek mennyisége, minősége annál inkább.

 

Alkalmazása

Kihelyezése április elején-közepén szükséges, az első nemzedék rajzását megelőzően és 5-6 hónapon át nyújt védelmet. Szükséges mennyiség 500 db diszpenzer/ha.

A módszer feltétele az ideális területméret, általában 2-3 ha-os, nem nadrágszíj jellegű ültevény kell a megfelelő hatékonysághoz, de minél nagyobb területen alkalmazzák, annál jelentősebb a szőlőmoly visszaszorulása.

Hosszú távon évről évre alkalmazva úgy szorul vissza a kártevő, hogy bizonyos esetekben (pl. legalább 50 ha fölötti összefüggő terület) a diszpenzerek száma is évről évre csökkenthető akár 250-300 db/ha-ra.

A diszpenzerek kihelyezésének módját a helyszínen szaktanácsadónk ismerteti.

 

 

Amennyiben az Isonet L plus feromon légtértelítés felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.