Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Feromon légtértelítéssel az almamoly és az almailonca ellen

HÍRLEVÉL

Feromon légtértelítéssel az almamoly és az almailonca ellen

 

Kedves Almatermesztő!

 

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk az almamoly elleni integrált védelem alapját képező növényvédelmi megoldást a feromon légtértelítést.

 

Az Isomate CLR feromon légtértelítés, más néven párosodás gátlás azon alapul, hogy speciális, japán fejlesztésű diszpenzerek segítségével nagy mennyiségben juttatjuk ki az ültetvény légterébe az adott gyümölcsmolyra jellemző feromont. Ez egy láthatatlan „felhőt” képez és elfedi a nőstény molyok természetes feromonját, ezért a hímek nem találnak rá a nőstényekre, így a párosodás elmarad. Tehát a módszer a párosodás gátlásával akadályozza meg a kártevő gyümölcsmoly lárvák létrejöttét.

 

A módszer alacsony almamoly populáció esetén (ha az előző szüretkori molyfertőzöttség 1% alatt volt) önállóan biztosítja a molymentességet, ha erősebb a molypopuláció, megfelelő kiegészítő rovarölő szeres kezelés szükséges. Erre a Madex és a DiPel DF alkalmas. A feromon légtértelítés különösen hatékony jéghálós ültetvényekben.

 

Alkalmazása

Az Isomate CLR kihelyezése április közepén-végén szükséges, az első nemzedék rajzását megelőzően és 5-6 hónapon át nyújt védelmet.

Előírt mennyiség 1000 db diszpenzer/ha. A javasolt technológia annál hatékonyabb, minél nagyobb összefüggő területen alkalmazzák. Ajánlott legkisebb ültetvény felület 4 ha.

A diszpenzerek kihelyezésének módját a helyszínen szaktanácsadónk ismerteti.

Almamollyal erősen fertőzött ültetvénybe a csak almamoly feromont tartalmazó, hosszabb működési idejű változatot (CLR C) javasoljuk, az ilonca feromont tartalmazó kombinált diszpenzert csak almailoncával valóban fertőzött ültetvénybe kérjék.

Amennyiben az Isomate CLR feromon légtértelítés felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.