Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Hírlevél - Szőlőtermesztőknek - Atkák elleni biológia növényvédelem

Kedves szőlőtermesztő!

Engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a kártevő atkák elleni biológia növényvédelem lehetőségére, amelyre már most érdemes gondolni, hogy a következő években ne legyen gond az atka kártétel.
Sok-sok tudományos vizsgálat és gyakorlati tapasztalat is bebizonyította, hogy a kártevő atkákat (pl. a takácsatkák (pl. Tetranychus urticae) és a szőlő levélatka (Calepitrimerus vitis)) – természetes ellenségük a Typhlodromus pyri ragadozó atka képes kártételi küszöbszint alatt tartani. A Typhlodromus pyri sok szőlőültetvényben – ahol környezetkímélő készítmények alkalmaznak, vagy ökológiai gazdálkodást folytatnak – természetesen is jelen van. Azokon a területeken viszont, ahol rendszeresen jelentkezik atkakárosítás, annak valószínű oka, hogy nincs,
vagy alacsony a Typhlodromus pyri állomány, ezért az ilyen ültetvényekbe érdemes a ragadozó atkát mesterségesen betelepíteni.
Cégünk közel 25 éve dolgozta ki a Typhlodromus pyri betelepítésének módszerét és mára Európa szerte sok-sok vezető szőlészet használja elégedetten ragadozó atkáinkat.
A hazai felhasználói tapasztalatok alapján is kijelenthetjük, hogy a kártevő atkák alacsony kártételi küszöbérték alá szorítása eredményesen kivitelezhető e módszerrel. Alkalmazását követően az emberre és környezetre egyaránt káros terhelést jelentő, költséges atkaölő szerek is elhagyhatóvá válnak a ragadozó atka állomány megerősödésével.
 Hogy miért ilyen hatékony a Typhlodromus pyri ragadozó atka?
- naponta 8 kifejlett takácsatkát (akár piros gyümölcsfa takácsatkát is), vagy 320 levélatkát pusztít el
- ez egy szőlőtőkére vonatkoztatva éves szinten 1 millió takácsatkát és kb. 40 millió szőlőlevélatkát jelent
- táplálék (káros atka) hiány esetén sem hagyja el az ültetvényt, mert gombafonalakat, pollent is fogyaszt
- 7 hetet is túlél táplálék nélkül
- ha sok a káros atka, a T. pyri 17 nap alatt megduplázza populációját
- jól tolerálja a növényvédő szeres kezeléseket (kivéve piretroidok és néhány toxikus hatóanyag)
Hogyan történik a telepítés?
A Typhlodromus pyri ragadozó atkák filccsíkokban kerülnek kihelyezésre január-február folyamán.

A filccsíkokban nem laboratóriumban szaporított, hanem ültetvényből speciális módszerrel tömegesen begyűjtött, megtermékenyített nőstények találhatók. Az egyes filccsíkban található nőstények száma nem állandó, de a gyártó minden tételen mintavételezést és minőségellenőrzést végez.Kihelyezés:
Szőlőben hektáronkénti tőkeszámtól függően minden sorban legalább minden harmadik tőkére kell rögzíteni iratkapcsoló segítségével egy ragadozó atkát tartalmazó filccsíkot. Ez hektáronként általában 1000-2000 filccsíkot jelent. Az így kihelyezett ragadozó atkák a tartós tavaszi felmelegedéssel  +10 ºC fölött aktiválódnak, kimásznak a filccsíkokból és keresni kezdik a kártevő atkákat.
A terület teljes kolonizációja általában 2 évet vesz igénybe, így áll be az egyensúly, de sok esetben már az első évben is megszűnik az atkakártétel. Erősen atkafertőzött ültetvényekben fontos egy kora tavaszi kezeléssel gyéríteni az áttelelő levélatka állományt, melyre rügyfakadáskori 0,3%-os WETCIT + kén (4 kg/ha) kezelés alkalmas.
A Typhlodromus pyri ragadozó atkákat – mint minden hasznos élő szervezetet – csak előzetes megrendelés alapján tudjuk biztosítani. Ezért kérjük, szeptember 30-ig jelezze felénk ragadozó atka szükségletét, hogy a téli telepítésre biztosan rendelkezésre álljanak az Ön ültetvénye számára is.
Amennyiben a Typhlodromus pyri ragadozó atka felkeltette érdeklődését, keresse a weboldalunkon (www.biocont.hu), vagy forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.