Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Hírlevél Madex

HÍRLEVÉL MADEX - rezisztenciatörő rovarölő szer az almamoly ellen Készüljünk fel a szüret előtti és -alatti hatékony védekezésekre!

Az elmúlt hetek forró időjárása előrevetít egy elhúzódó almamoly rajzást, mivel egy csonka harmadik nemzedék megjelenése is valószínű! Egyes nyári fajták szedése már elkezdődött, de a korai fajták szürete is közeledik. Fel kell készülni a folyamatos almamoly fertőzésre, mely ellen a védekezést olyan rovarölő szerrel kell végezni, melynek munka- és élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap és nem marad utána szermaradék.Ilyen készítmény a MADEX.
                                                             

A MADEX egy egyedi hatásmechanizmusú szuperszelektív rovarölő szer, mely a természetben is előforduló, az almamolyt megbetegítő és elpusztító vírust tartalmaz. Mivel az almamoly lárva már akár 2 vírus elfogyasztásától is elpusztul, ezért a MADEX hatékonysága kiemelkedően magas! Ráadásul olyan almamoly populáció ellen is hatékony, amely a régi kémiai rovarölő szerekre már rezisztens. Így a MADEX a magas hatékonyságú, anti-rezisztencia stratégia szermaradék-mentes eszköze az alma növényvédelmében.
Használata: A MADEX kiszerelése 100 ml, használata rendkívül kényelmes, hiszen egy kis flakon MADEX egy hektár dózisát tartalmazza. A lémennyiség széles körben változhat, de fontos a jó permetlé fedettség elérése, ehhez javasoljuk a WETCIT adjuváns készítményünk 0,15%-os koncentrációban történő hozzáadását. A régi, sok éve használt rovarölő szereket váltsuk fel MADEX-szel! Alkalmazási stratégia a szüret előtt és alatt - 8-10 napos intervallumokban kijuttatva folyamatosan elegendő letális mennyiségű vírus lesz jelen az ültetvényben. - A MADEX kijuttatásakor a nagy lombfelület és a csokros almák megfelelő permetléfedéséhez javasolt a WETCIT adjuváns hozzáadása 0,15-0,2%-os koncentrációban. - Ha más molykártevő kártétele is jelentkezik (pl. keleti gyümölcsmoly, vagy almailonca) a DiPel DF alkalmazása javasolt 1-1,5 kg/ha dózisban, de ekkor is javasolt a MADEX-et a tankkeverékbe tenni 50 ml/ha-os dózisban.
Figyelem! A technológiában ne használjunk piretroid hatóanyagú szert, mert a hasznos élő szervezeteket kipusztítja, miközben az almamolyra kevéssé hatékony! Számoljunk azzal is, hogy sok kitinszintézis-gátlóra az
almamoly már rezisztens!

Amennyiben a MADEX felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.