Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Idén újabb gradációja várható a gyapjaslepkének!

Idén újabb gradációja várható a gyapjaslepkének!

A gyapjaslepke (Lymantria dispar) hazánk egyik legjelentősebb erdészeti kártevője, de az erdőközeli gyümölcsösökben és házikertekben is nagy pusztításokat okozhat. Gradációja 8-10 évente jelentkezik. A legutóbbi jelentősebb kártétel 2004-2006-ban volt. A 2012-es évi petecsomó adatokból arra lehet következtetni, idén újra nagy kárt fog okozni.

A gyapjaslepke életmódja
A lepkének évente egy nemzedéke van. A nőstények tojásaikat sárgásbarna kitinszőrökkel fedett csomókban rakják le általában a fák törzsére, ágaira. Egy-egy csomó akár több száz petét is tartalmazhat. A petékből a lárvák csak a következő év tavaszán bújnak elő. Amennyiben tömegesen jelennek meg egy-egy területen, súlyos károkat, úgynevezett tarrágást okozhatnak. A lárva többszöri vedlés után bebábozódik. A bábnyugalmi időszakot követően nyár elején indul meg a lepkék rajzása, és megkezdődik a következő ciklus.

Kártétel
Elsősorban tarrágásukkal okoznak kárt, de a peték, majd pedig a hernyók testét védő gyapjas szőrök az érzékeny bőrűeken, különösen gyermekeken viszketést, enyhébb bőrgyulladást okozhatnak. Mivel a hernyók akár több tíz km-es távolságba is el tudnak jutni röpítő selyemszálaik segítségével, fennáll a veszélye a fertőzés jelentős mértékű kiterjedésének.

Védekezési módok
Az egyik legrégebbi, és igen hatékony védekezési eljárás a tojáscsomók megsemmisítése. Ez tulajdonképpen a kéregkaparásos eljárás, ami sajnos csak a házikertekben, esetleg kisebb gyümölcsösökben kivitelezhető. Nagyobb, üzemi ültetvényekben és erdőkben a Bacillus thuringiensis kurstaki baktériumtörzs által termelt toxinkristályokat tartalmazó készítménnyel, a DiPel ES-el védekezhetünk. A gyakorlatban a készítmény toxinkristályaiból fogyasztó hernyó fél-egy órán belül abbahagyja a táplálkozást és 3-5 nap alatt elpusztul. A DiPel ES munkaegészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási ideje erdészeti kultúrában 0 nap, egyéb kultúrnövények esetében pedig az é.v.i. 1 nap.

Környezet- és természetvédelem
A DiPel ES erdőkben az egyetlen elfogadható megoldás, mivel szelektív, csak lepkehernyókra hat, az egyéb hasznos és közömbös rovarokat nem pusztítja - ellentétben számos más, szintén engedélyezett készítménnyel. Felmerül a kérdés, hogy igen ám, de mi van a többi lepkehernyóval? Nos, azokra nézve a DiPel ES-nek is van gyérítő hatása, ennek minimalizálása a következőképpen lehetséges:
- A Bacillus thuringiensis kurstaki hatóanyagra eleve a gyapjaslepkék hernyói a legérzékenyebbek.
- A megadott dózist nem szabad túllépni, az a gyapjaslepkékre van beállítva.
- Csak a gyapjaslepke hernyóval erősen fertőzött területek kezelése (célzott permetezés).
- Csak indokolt esetben (tarrágás okozta gazdasági kár elkerülése, közegészségügyi problémák megelőzése lakott terület közelében) szabad permetezni.
- Helyes időzítés (L2 lárvák ellen, 60-70%-os lombfedettségkor).
A Bacillus thuringiensis kurstaki a kipermetezés után maximum egy hétig pusztítja a lepkehernyókat, az UV sugárzás ugyanis hamar inaktíválja a hatóanyagot. Más, erdőben (sajnos) használt kémiai rovarölő szerek akár két hónapig is pusztító hatásúak a lepkékre. Nem kell magyarázni mennyivel több nem célszervezet pusztul el egy két hónapig hatékony méreg hatására, mint a szelektív és csak egy hétig hatékony DiPel ES permetezés után. Egyértelmű, hogy a legkevésbé környezetkárosító megoldás erdőkben a DiPel ES alkalmazása.