Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


JÉGHÁLÓ és feromon légtértelítés

JÉGHÁLÓ ÉS FEROMON LÉGTÉRTELíTÉS

 

Tisztelt Almatermesztő!

 

Egyre terjed a jégháló használata almaültetvényeinkben, mely a korszerű, versenyképes almatermesztés egyik nélkülözhetetlen eleme. A másik hasonlóan innovatív technológiai elem a feromon légtértelítés alkalmazása az almamoly elleni növényvédelemben. Ráadásul a jéghálós termesztéstechnológia a feromon légtértelítést még hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi, ezért – a külföldi tapasztalatokkal is alátámasztva – érdemes a jéghálós ültetvényekben az almamoly elleni védelmet az Isomate CLR feromon légtértelítésre bízni.

De mi is az a feromon légtértelítés?

Az Isomate CLR feromon légtértelítés, más néven párosodás gátlás azon alapul, hogy speciális, japán fejlesztésű diszpenzerek (1000 db/ha) segítségével nagy mennyiségben juttatjuk ki az ültetvény légterébe az adott gyümölcsmolyra jellemző feromont. Ez egy láthatatlan „felhőt” képez és elfedi a nőstény molyok természetes feromonját, ezért a hímek nem találnak rá a nőstényekre, így a párosodás elmarad. Tehát a módszer a párosodás gátlásával akadályozza meg a kártevő almamoly lárvák létrejöttét. Az Isomate CLR diszpenzerek egész szezonban (5-6 hónapon) át biztosítják a párosodás gátlást.

A módszer alacsony almamoly populáció esetén (ha az előző szüretkori molyfertőzöttség 1% alatt volt) önállóan biztosítja a molymentességet, ha erősebb a molypopuláció, megfelelő kiegészítő rovarölő szeres kezelés szükséges.

 

Miért érdemes az Isomate CLR-t jéghálós ültetvényekben használni?

A jégháló megnevezés nem fedi le a berendezés tényleges funkcióit. A jég elleni védelmen kívül ugyanis jelentős növényvédelmi hatása is van. Egyrészt az almamoly (és más röpülő kártevők) számára felülről megközelíthetetlenné teszi az ültetvényt, ami a molypopuláció csökkenését eredményezi. Tehát a feromon légtértelítés számára könnyebb helyzetet teremt. Másrészt a feromon is jobban helyben marad és nagyobb koncentrációban halmozódik fel a jégháló alatt, ezzel tovább növelve a légtértelítés hatékonyságát.

Mindezek miatt jéghálós ültetvényben:

-          nagyobb valószínűséggel tudja az Isomate CLR önmagában biztosítani az almamoly elleni védelmet

-          kisebb (akár 1 ha-os) területen is hatékonyan fog működni

-          nagyobb ültetvényben (ha a molypopuláció alacsony) akár 20%-kal csökkenthető a diszpenzerek száma, mely jelentős költségmegtakarítás.

Nem véletlen, hogy külföldön már szinte minden jéghálós ültetvényben légtértelítést használnak.

 

Amennyiben az Isomate CLR feromon légtértelítés felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz illetve viszonteladó partnereinkhez.