Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Magyarország nagylepkéi - második, javított kiadás

Kedves Lepkekedvelő!

A Magyarország nagylepkéi című hiánypótló munka 2011 év elején jelent meg és nem egészen másfél év alatt el is fogyott. Az azóta is folytonos érdeklődés a könyv iránt és szerzőkhöz érkezett szakmai észrevételek és javaslatok, valamint a közben napvilágot látott új tudományos eredmények arra késztették a szerzőgárdát és a Heterocera Press kiadót, hogy mielőbb szülessen meg a könyv második, javított kiadása.

A 2. kiadásban több mint száz példány fényképe lett kicserélve a könnyebb határozást lehetővé tevő példányéra. A könyv mérete kisebb, kezelhetőbb méretű lett. A papír minőségén is javítottunk, továbbá számos a korábbi kiadásban kissé túlszínezett tábla az új kiadásban már valóban természethű színekben mutatja be a lepkéket. Egy új fajjal is bővült a lista, továbbá az annotációkban számos helyen olvashatók új információk.
A 256 oldalas könyv a legújabb rendszertani ismeretek alapján összeállított teljes hazai nagylepkefauna jegyzékét tartalmazza, magyar nevekkel is ellátva a benne szereplő 1275 fajt. A fajlista értékes és hasznos kiegészítője az annotációs jegyzék, melyben a valamilyen szempontból érdekes fajokhoz fűzött rendszertani-, faunisztikai-, vagy természetvédelmi vonatkozású információk olvashatók. A könyv fő erénye az a 77 színes tábla, mely tökéletesen élethű minőségben mutatja be a magyar nagylepke fauna összes tagját, legalább egy hím és egy nőstény példányt ábrázolva. A munka így határozókönyvként is kiválóan használható, nagy segítséget nyújtva mindenkinek, akit eddig a határozási nehézségek gátoltak meg a lepkék világában való komolyabb elmélyülésben.
A Magyarország Nagylepkéi messze nemcsak a professzionális lepkészek, hanem amatőr lepkekedvelők, természetvédelemben, mezőgazdaságban vagy erdőgazdálkodásban dolgozó szakemberek, egyetemi hallgatók és minden, a természet iránt érdeklődő ember számára hasznos és szép segítőtárs.

Kitűnő karácsonyi ajándék a természetkedvelő rokonoknak, barátoknak!