Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Miért használjuk a WETCIT növényvédőszer-segédanyagot a szüret környéki időszakban?

 
Sikertermékünk a WETCIT® egy teljesen új hatóanyagú és hatásmechanizmusú adjuváns készítmény. Összetevői kiemelkedő nedvesítő hatást, tapadást és permetlé penetrációt biztosítanak az alkohol-etoxilát hatóanyag és a hidegen préselt narancsolaj adalékanyag jóvoltából. A narancsolaj rendelkezik az egyéb olajok fontos pozitív tulajdonságaival, mint például a víztaszító növényi viaszrétegen történő áthatolás képessége, de nem alkot a növényi légzést gátló olajfilmet a leveleken, terméseken, ezzel nem okoz tartós stresszt a kezelt növénynek. Ugyanakkor a narancsolaj kiszárító hatása érvényesül a lágy kitinvázzal rendelkező károsítókon (pl. gombafonalak, lágy testű kártevők), jelentősen növelve ezzel a társ-növényvédő szer hatékonyságát. Az alkohol-etoxilát hatóanyag a felelős az egyedülálló permetlé terülésért és nedvesítő hatásért, már nagyon kis koncentrációban (0,15%) is. Ezen tulajdonságok nagyon eredményesen kihasználhatóak a szüret előtti-, alatti és utáni növényvédelmi munkákban.

Mit nyújt a WETCIT® a nyár végi – őszi időszakban?
  Az elmúlt hetek forró nyári időjárása sok kártevő, például az almamoly felszaporodásának kedvezett, sőt várhatóan elősegítette egy harmadik nemzedék kialakulását. Ezért éppen a szüreti időszakban újabb molykárosítás várható. A forróságot követő zivatarok pedig a késői gombabetegségek kialakulását segítik elő – gondoljunk csak a hirtelen csapadék hatására kirepedő szőlőbogyókra, mely sérülés utat nyit a botritisz fertőzésnek, amitől nagyon nehéz lesz megvédeni a szőlőt. Tehát az időjárás nem engedi meg, hogy üljünk a babérjainkon ha megfelelő minőségű és mennyiségű termést akarunk szüretelni.


  A WETCIT® egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a permetléhez adva nagymértékben elősegíti annak szétterülését és tapadását a viaszos felületű terméseken. A WETCIT® az érésben lévő, zárt szőlőfürtök belsejébe is bejuttatja a növényvédő szert, jelentősen javítva ezzel a botritisz és a szőlőmolyok elleni védelem hatékonyságát.

  A WETCIT® további előnyös tulajdonsága, hogy a vele kezelt felület gyorsabban felszárad egyrészt az egyenletesen szétterített vékony folyadékréteg gyorsabb elpárolgása, másrészt a narancsolaj kiszárító hatása miatt. Ráadásul a WETCIT® -es kezelés utáni harmat, vagy gyenge eső újra szétteríti és aktiválja a permetszert. Továbbá a harmatos növényfelszínt a WETCIT® gyorsabban felszárítja.

A WETCIT® kiszárítja azokat a növényi sejteket, amelyeket rovar vagy gomba károsítás ért,

megállítva ezzel a fertőzés továbbterjedését. Még egy tippet szeretnénk adni a szőlőtermesztőknek, akik a lisztharmattal nehezen birkóztak meg. Hatósági vizsgálat (Baranya m.-i Korm. Hiv.) igazolja, hogy egy szüret utáni, lombhullás előtti kezeléssel a WETCIT® és a Thiovit Jet kombinációja pusztította el a leghatékonyabban az áttelelő lisztharmat kazmotéciumokat, 99%-os  hatékonysággal, ahogyan az a grafikonon látható.

Egy ilyen őszi kezelés elősegíti a következő szezon lisztharmat mentességét és megkönnyíti az ellene való védekezést. Minden lisztharmat fertőzött ültetvényben nagyon kifizetődő egy ilyen olcsó, őszi kezelés elvégzése WETCIT® -kén kombinációval.

Amennyiben a WETCIT® felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.