Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Őszi biológiai talajfertőtlenítés hasznos, rovarpusztító fonálférgekkel Nemastar - Nematop

HÍRLEVÉL

Őszi biológiai „talajfertőtlenítés” hasznos, rovarpusztító fonálférgekkel
Nemastar® - Nematop®

A szépen karbantartott pázsitot, vagy a zöldségeskert, fóliasátor növényeit, a facsemetéket, dísznövényeket többféle talajlakó kártevő is károsítja. A különféle bogárlárvák (vincellérbogár, cserebogár pajorok), a lótücsök, egyes bagolylepke lárvák, a mocskos pajorok és a lószúnyog lárvák mind-mind a gyökereken táplálkoznak, komoly esztétikai
és gazdasági kárt okozva házikertekben, sportpályákon, zöldség- és dísznövény kertészetekben, faiskolákban. Mindezen kártevők ellen a vegyszeres talajfertőtlenítés nem jelent megoldást egyrészt, mert veszélyes anyagokat nem szeretünk kertünkben használni kockáztatva egészségünket, másrészt ezekre a
régi vegyszerekre sok kártevő már rezisztenssé vált kertünkben használni kockáztatva egészségünket, másrészt ezekre a régi vegyszerekre sok kártevő már rezisztenssé vált.
Hatékony, kockázatmentes és különlegesen hosszú hatású megoldást jelent viszont a hasznos, rovarpatogén fonálférgek bevetése, melyek aktívan megkeresik a kártevőket, behatolnak testükbe és olyan specifikus baktériumokkal fertőzik meg a talajlakó kártevőket, amelyek csak a rovarokat betegítik meg, emberre, melegvérű állatokra teljesen veszélytelenek. Magyarországon a Nemastar és a Nematop készítmények használhatók biológiai „talajfertőtlenítésre” kártevő rovarok ellen. Szeptember-október hónapokban a fonálférges talajkezeléssel a kisméretű cserebogár pajorokat, 

a vincellérbogár lárvákat, a lótücskök már kifejlett példányait, a mocskospajorokat és a tipikusan ősszel károsító lószúnyog lárvákat lehet kordában tartani.

A hasznos fonálférgek kijuttatása nagyon egyszerű, a Nemastar és a Nematop 100 illetve 1000 m2-re való kiszerelésben kapható, egy csomag 50 millió, illetve 500 millió db fonálférget tartalmaz. A tasakban lévő por tartalmazza a fonálférgeket egy inert vivőanyaggal keverve. A tasak tartalmát kell a használati útmutatóban leírtak alapján hideg vízben feloldani és öntözőkannával, vagy permetezővel (melyből eltávolítottuk a szűrőket) kell a talajfelszínre juttatni, négyzetméterenként 1-2 liter vízmennyiséggel. A kezelés után még egy vizes beöntözés javasolt. Ha a talaj a következő hetekben folyamatosan nedves marad, a fonálférgek mindaddig végzik dolgukat, amíg el nem fogy a kártevő, vagy le nem hűl a talaj. Nagy előnye a terméknek, hogy a kijuttatott fonálférgek az elpusztított kártevőkön szaporodnak, tehát ha a talajviszonyok optimálisak, mindaddig dolgoznak, amíg el nem fogy a kártevő!
  A bogárlárvákat a Nematop-ban található Heterorhabditis bacteriophora, a lótücsköt, mocskospajort és lószúnyog lárvákat a Nemastar-ban kiszerelt Steinernema carpocapsae fonálférgek pusztítják.  
Amennyiben hasznos fonálféreg készítményeink felkeltették érdeklődését, keresse a termékeket weboldalunkon (www.biocont.hu), vagy forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz.