Hírek, cikkek, érdekességek, aktualitások


Szőlő növényvédelmi javaslat 2015. május végére

 

Biocont szőlő növényvédelmi javaslat

2015. május vége

 

Fenológia jellemzése:           

A hajtások hossza fajta és fekvéstől függően, 20-70 centiméter között változó. A szórványosan előforduló állati károsítók nyomán rügykártételt szenvedett ültetvények esetében még jelentősebb lehet az eltérés.

A fürtmegnyúlás időszakában vagyunk, némi csapadék és a gyors felmelegedés hatására, a következő hetekben, virágzás várható.

A növény jelenlegi fejlettségben és fenológiai állapotban fokozottan érzékeny a betegségekre. Fiatal intenzív növekedésben lévő hajtások és virágkezdemények, már a lisztharmat mellett, a peronoszpórára is fogékonyak.

Lisztharmat nagy mennyiségben áttelelt fertőző képletei mellett, a peronoszpóra eddig viszonylag alacsony fertőzési nyomása, kellő csapadék és a hőmérséklet emelkedésével fokozódik.  Több mint 7-10 napja kezelt, de már védtelen területeken a tünetek megjelenése várható.

 

Időjárás és a károsító helyzet jellemzése:

Az enyhe tél néhány rügykárosító, késő tavaszi megjelenésével indult, (ékköves araszoló, kormospille, ormányos kendermagbogár) szórványos rügy és hajtáskárt okozva. A korai atka és tripsz kártétel nyomai számos helyen megfigyelhetőek. Számos borvidéken megtalálhatók már az amerikai szőlőkabóca és a pajzstetű lárvái is.

 

Április elejétől-közepétől rajzó szőlőmoly intenzív rajzásának eredményeként, a virágzat alapos vizsgálatával a lárvák megfigyelhetők, amelyek a virágbimbók megrágásával okoznak kárt. Az első nemzedék elleni védekezést a virág vizsgálatot követően a virágkezdemény védelme érdekében mielőbb szükséges elvégezni.

Az Isonet L plus feromon légtértelítéses területeken a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul nem fognak a feromoncsapdák, ezen helyeken a védelem folyamatos.

A lisztharmat első tüneteinek megjelenése e hónap közepétől megfigyelhető és a peronoszpóra olajfoltok megjelenése is várható.

Az elmúlt hetek meleg időjárását követő nagy esőzések, valamint a levélfelületet borító reggeli harmat, ideális körülményeket teremt a peronoszpóra megjelenéséhez.

 

A lehullott csapadék és a hőmérsékleti összegek nyomán a lisztharmatfertőzések szinte valamennyi borvidékünkön bekövetkeztek. A lappangási időszakban vagyunk.

Ez idáig kezeletlen (sajnos ilyen is előfordul), védelem nélküli területek esetében a (elsősorban a lisztharmat és már a peronoszpóra) a védekezést haladéktalanul szükséges elvégezni!

Azon területeken is, ahol már történt védekezés, de 7-10 nap (a hullott csapadék függvényében) eltelt az utolsó kezelés óta, mindenképpen indokolt - az alábbi adott ültetvényre megfelelő – a kezelés elvégzése.

 

Különböző körülmények esetén javasolt védekezési kombinációk:

 

  1. 1.      Az előző permetezés óta 30 mm-nél több csapadék hullott:

Lisztharmat és peronoszpóra veszély FOKOZOTTAN fennáll! A korábbi kezelést követően 7-10 nappal permetezés szükséges.

Thiovit Jet (3 kg/ha)

Pomuran Réz (0,5 kg/ha)

Alginure  (3-4 l/ha)

WETCIT adjuváns (1-1,2 l/ha)               350-400 l/ha permetlé

 

  1. 2.      Az előző permetezés óta 10-30 mm csapadék hullott:

Lisztharmat és peronoszpóra veszély egyaránt fennáll. A korábbi kezelést követően 7-10 nappal permetezés szükséges.

Thiovit Jet (3 kg/ha)

Alginure (4 l/ha)

WETCIT adjuváns (1-1,2 l/ha)               300-400 l/ha permetlé

 

  1. 3.      Az előző kezelés óta 10 mm-nél kevesebb csapadék hullott:

Lisztharmat fertőzés veszély fennáll, peronoszpóra veszély mérsékelt. Az előző kezelés után 7-10 nappal permetezés szükséges.

Thiovit Jet (3 kg/ha)

Alginure (3 l/ha)    

WETCIT adjuváns (1-1,2 l/ha)               300-400 l/ha permetlé

 

  1. 4.      Szőlőmolyok elleni védekezés:

A lárvakelés időszaka megindult és folyamatos indokolt a folyamatos védelem..

A fenti kombinációk közül bármelyik változatba beilleszthető a Dipel DF készítmény tankkeverékben

1 kg/ha dózisban.

 

Megjegyzés:
A réz készítményekből a legjobb hatékonyság elérése érdekében a 77%-os réz-hidroxid hatóanyagú Pomuran Réz vagy más hasonló formulációjú készítmény használata javasolt.

Az ajánlásban a kijuttatott tiszta réz hatóanyag mennyisége a meghatározó, 77 %-os rézhidroxid tartalmú termék használatát javasolom. Egyéb más készítmény alternatív módon használható a VitiSan vagy a még nem virágzó ültetvényekben az Oikomb A (K-vízüveg). Ezen készítmények használata esetén kérjük a választott kombinációba illesztés előtt a keverhetőségi táblázatot szíveskedjen ellenőrizni.

Réz-szulfát, bordói lé alkalmazása ebben a programban keverhetőségi problémák miatt tilos!

A Thiovit kén készítmény helyett más finom szerkezetű, 80%-os kén hatóanyag tartalmú készítmény is használható.

 

Figyelem!     

A fenti permetezési javaslatok csak tájékoztató jellegűek.

A védendő területre a megfelelő változatot az adott időjárási és fertőzési viszonyok ismeretében a helyi szakembernek kell kiválasztania.

A megfelelő kombináció kiválasztása előtt kérjük, hogy ellenőrizze a keverhetőségi táblázatot!

Az egyes készítmények permetlé tartályba öntése előtt törzsoldatot kell készíteni, és az ajánlás sorrendjében a permetező tartályába önteni.

 

 

Amennyiben a Biocont szőlő permetezési technológia felkeltette érdeklődését, esetleg további kérdése van, forduljon bizalommal területi szaktanácsadó kollégánkhoz

 

 

www.biocont.hu