​​ Tel.: +36-76/320-645 (hétfő-péntek 8:00 - 16:00)  office@biocont.hu

Dum a zahrada
Profesni pestitele

Kategorie

  ▸ Események

Események

Neemazal - A kártevők táplálkozását blokkoló, vedlésgátló és rovartermékenységet csökkentő hatású rovarölő szer

NeemAzal - T/S

A kártevők táplálkozását blokkoló, vedlésgátló és rovartermékenységet csökkentő hatású rovarölő szer

Hatóanyag: azadirachtin - A trópusi neem fa magjának kivonata.

Felhasználható: almában levélaknázó molyok, hajtatott paradicsomban üvegházi liszteske ellen, valamint vadgesztenyén a vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen, közterületen is.

Dózis:

- alma: 3 l/ha 50 %-os gyümölcsméretig használható

- hajtatott paradicsom: 2,5 l/ha a termésfejlődés időszakáig használható

- vadgesztenye: 3 l/ha

 

A NEEM-AZAL hatását a helyileg felszívódó tulajdonságának köszönheti, hosszú hatástartammal. A rejtett életmódú kártevők ellen is jó eredményeket ér el. Kiváló rezisztencia törő tulajdonságát egyedi hatásmechanizmusa biztosítja.

A hasznos élő szervezetek közül a katicabogarakat, ragadozó atkákat, fürkészdarazsakat nem károsítja. A ragadozó poloska lárvákra és a zengőlegyekre a NEEM-AZAL közepesen veszélyes!

A NEEM-AZALT ne keverjük más olajos készítménnyel! Fényre érzékeny termék, ezért ajánlott a kora hajnali és a késő délutáni - esti permetezés!

 

Tárolás: Eredeti zárt csomagolásban száraz, hűvös (5-15 °C) helyen, szabályos növényvédő szer raktárban. 20 °C feletti tárolás során a készítmény hatóanyaga gyorsan bomlásnak indulhat, ami rontja a készítmény hatékonyságát.

 

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

Hajtatott paradicsomban 1 nap,

Almában 0 nap.

 

A NEEM-AZAL ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is használható.


Madex Pro - Szelektív rovarölő szer az almamoly ellen

MADEX PRO

Második generációs almamoly-granulovírus, amely a CPGV rezisztens almamoly lárvákat is írtja!

Alma, körte, dió, birs kultúrákban minden évben visszatérő kártevő az almamoly mely ellen egy hatékony szuperszelektív szerrel védekezhetünk.

Hatóanyag az almamoly granulovírus a BTK-nál sokkal hatékonyabban pusztítja az almamolyt, ugyanis 1-2 vírusrészecske felvétele elegendő lehet a lárva elpusztulásához. Az idei évtől engedélyt kapott MADEX PRO egy második generációs granulovírus alapú biológiai rovarölő szer. A szuperszelektív vírus csak az almamolyt betegíti meg, más élőlényre nincs semmilyen hatással.

 

A formulázott permetszer rendkívül koncentrált, ezért csupán 100 ml szükséges belőle hektáronként. A formuláció igen stabil, felhasználásra kész (nem kell hozzá sem táplálkozás serkentő, sem UV védő adalékanyag), hűtve tárolandó, de +5°C-on két évig, -18°C-on hat évig hatásvesztés nélkül eltartható.

Esőállósága kimagasló. (90mm csapadékkal tesztelve)

 

A Madex PRO permetezésével kettős hatást lehet elérni:

 

  1. Azok az almamolylárvák, amelyek kelés után nagy mennyiségű vírust vesznek fel 3-4 napon belül, még L1 állapotban elpusztulnak. Utánuk jelentéktelen felszíni heg marad az almán, amely szüretig többnyire el is tűnik. Így közvetlen gyümölcsvédelmet valósítunk meg.
  2. Azok a lárvák, amelyek csak kisebb mennyiségű vírust vesznek fel, azok csak a későbbi lárvastádiumokban pusztulnak el, tehát károsítást okoznak az almában, de legkésőbb bábozódásig azok is elpusztulnak. A vírussal fertőzött almamoly lárva nem tud meggyógyulni, tehát pusztulásával a következő nemzedék egyedszáma is csökken.

 

Ezért a Madex PRO egy hosszútávú populációredukáló hatással is rendelkezik. Annak érdekében, hogy e hatáson felül a kártételt is megelőzzük, mindenképpen az első nemzedék ellen kell a Madex- PRO -s kezeléseket elkezdenünk.

 

Ennek négy fontos oka van:

 

  1. Az első nemzedék nőstényei még a hajtásokra, levelekre helyezik petéiket, a belőlük kikelő L1 lárvák 2-3 napig is vándorolnak, míg megtalálják a kis almákat. E vándorlás alatt testük nagy mennyiségű vírust tud összegyűjteni, ami a gyors lefolyású végzetes fertőzés alapja.

 

  1. Ha ki akarjuk használni a granulovírus populációredukáló hatását, akkor az első nemzedéket kell megfertőzni ahhoz, hogy a második nemzedék egyedszáma csökkenjen.

 

  1. A második nemzedék nőstényei már nem a hajtásokra, hanem közvetlenül a gyümölcsre rakják petéiket. A vírus felvételéhez bele kell kóstolnia a lárvának az almába, tehát a felszíni károsítás elkerülhetetlen. Azonban, ha csak a második nemzedék ellen alkalmaznánk a granulovírust, akkor ez a felszíni károsítás az érés előtt lévő almán már nem forr be olyan jól mint a kisebb almákon május-júniusban, ezért a felszíni berágás sokkal feltűnőbb. Emellett, a lárva sem veszi fel olyan valószínűséggel a nagy dózisú vírust, mint az első nemzedék esetén, hiszen azonnal be tud rágni az almába, nem kell azt keresgélnie. Így a mély károsítást is kevésbé tudnánk kontrollálni.

 

  1. Van az almamolynak egy olyan genetikai programja, ami az első nemzedék egy részét közvetlenül áttelelőre küldi, tehát csak a következő évben fejlődik ki ezekből a következő nemzedék. Az első nemzedék granulovírus kezelésének elmulasztásával ezt a „trükkös” populáció-részt elengednénk, és a következő szezonban ezekből újra egészséges, vírusmentes almamolyok kelnének ki.

A Madex PRO első alkalmazásának időzítését feromoncsapdás és hőösszegszámításos módszerrel lehet megállapítani. A hőösszegszámítást az első olyan naptól kell kezdeni, amikor már rajzik az almamoly (feromoncsapdák fogják a hímeket) és az este 9-kor mért hőmérséklet meghaladja a 16-17°C-t. E naptól a napi átlaghőmérsékletekből kivonunk 10°C fokot és az így kapott értékeket naponta összegezzük. Amikor az így -számított aktív hőösszeg eléri a 85°C-t, akkor kell az első Madex PRO kezelést elvégezni.

Az előírt dózis 100 ml/ha, 350-1500 l/ha lémennyiséggel kijuttatva, amikor a permetlé kémhatásánál az enyhén savas PH (6,5) az ideális a megfelelő hatás eléréséhez. A kezeléseket erős napsütés esetén 8, egyéb esetben 10-14 naponta ismételni kell. Egy szezonban nemzedékenként 3 kezelés javasolt. Korábbi években hazánkban 2-2,5 nemzedéke alakult ki az almamolynak, mely az elmúlt években Magyarország egyes területein 3. nemzedékkel egészült ki. Ahol a 3. nemzedék megjelent ott a szüreti időszakban a szermaradék mentes MADEX PRO beavatkozás szükséges!

A Madex PRO nagyon jó hatékonysággal kombinálható feromon légtértelítéses technológiával (Isomate) az almamoly hosszútávú visszaszorítása érdekében.

 

 

cél kártevő

ALMAMOLY (Cydia pomonella)

hatóanyag

Cydia pomonella granulovírus (CpGV)

formálácó

Szuszpenziós koncentrátum

koncentráció

3 × 10 13 GV / liter

standard dózis

100 ml / ha

felhasználható

Alma, körte, dió, birs

 

 

 

 


Dipel DF - Szelektív mikrobiológiai rovarölő szer lepkehernyók ellen

Dipel DF

szelektív mikrobiológiai rovarölő szer lepkehernyók ellen

Hatóanyag: Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki, ABTS-351 törzs

Felhasználható:
almatermésűek (alma, körte): almamoly, aknázómolyok, sodrómolyok;

szőlő (bor-, csemege-): szőlőmolyok;

őszibarack: barackmoly, keleti gyümölcsmoly;

kukorica (csemege, takarmány és vetőmag): kukoricamoly és gyapottok bagolylepke; káposztafélék (fejes káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol): káposzta bagolylepke, répalepke, lombrágó hernyók;

paprika: gyapottokbagolylepke, lombrágó hernyók;

hajtatott zöldségfélék (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán, bab): gyapottokbagolylepke, paradicsommoly, lombrágó hernyók;

hajtatott dísznövények (szegfű, muskátli, gerbera, hibiszkusz, rózsa): lombrágó hernyók ellen.

 

Dózis:

Kultúra

Dózis (kg/ha)

almatermésűek (alma, körte)

1,0-1,5

szőlő (bor-, csemege-)

1

őszibarack

1,5

kukorica (csemege, takarmány és vetőmag)

1,5

káposztafélék (fejes káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol)

1

paprika

1,5

hajtatott zöldségfélék (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán, bab)

0,5-1,5

hajtatott dísznövények (szegfű, muskátli, gerbera, hibiszkusz, rózsa)

0,75-1,0

 

A DIPEL DF-ben található toxinkristályok a lepkehernyók lúgos tápcsatornájában aktiválódnak, és perforációt okoznak. Ennek következtében a károsító táplálkozása rövid időn belül (0,5-2 óra) leáll, majd az állat elpusztul. A készítményt előrejelzés alapján a fiatal lárvastádiumok ellen ajánlott alkalmazni a minél magasabb hatás elérése érdekében. Erős fertőzésnél és elhúzódó rajzás esetén a kezelés ajánlott 7-10 nap múlva megismételni. A növényvédő szer kijuttatása az esti órákban ajánlott, adjuváns (pl. WetCit) hozzáadásával. A permetezővíz optimális pH-ja 5.5-6.5, a lúgos kémhatás idő előtt aktiválja a hatóanyagot, ezért a hatás csökkenéséhez vezethet. Almamoly elleni hatékony védekezéshez a DIPEL DF használatát Madex-el egészíthetjük ki.

 

 

A DIPEL DF gyomorméregként hat, miközben a baktérium által termelt toxinok a kártevő lárva belében aktiválódnak, a bélfalhoz kötődnek és a hernyó bélcsatornája, hatásukra perforálódik. A készítményt előrejelzés alapján a fiatal lárvastádiumok ellen kell alkalmazni (L1-L2) minden kultúrában. Erős fertőzésnél és elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva javasolt megismételni a kezelést a magasabb dózis alkalmazásával. A DIPEL DF hatásmódjából adódóan azonnali taglózó hatása nem tapasztalható a kijuttatás után, viszont 1-2 órával később a lárvák táplálkozása leáll, ami után azok 2-5 napon belül elpusztulnak. A készítménnyel való permetezés elvégzése az esti órákban ajánlott. Permetezővíz PH-ja 5.5-6.5 között legyen! Almamoly elleni hatékony védekezéshez a DIPEL DF használatát Madex-el egészíthetjük ki.

Kontakt készítmény, így felhasználásához tapadásfokozó (pl.Wetcit) javasolt!

Az első kezelés időzítéséhez hőösszeg számítás szükséges!

A DIPEL DF csak a lombon valamilyen módon táplálkozó hernyók ellen hat, ezért megkíméli a hasznos élő szervezeteket és az emberre sincs negatív hatása.

Tárolás: növényvédő szer raktárban

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 2 nap

A DIPEL DF ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is felhasználható


A Nemastar, Nematop, Dianem újra elérhetőek! - Biológiai megoldások a talajlakó kártevők ellen!

A jelenlegi kijárási korlátozás sajnos a talajlakó kártevőkre nem vonatkozik, a felmelegedő talajainkban újra aktívan kezdenek mozogni, táplálkozni, ezzel gazdasági és esztétikai károkat okoznak a termesztett növényeinkben, gyepeken.

Az előző évekhez hasonlóan, a talajok 8 fok fölé emelkedését várva elkezdtük a talajlakó kártevők ellen alkalmazható Nemastar, Nematop és Dianem készítmények forgalmazását.

A Nemastar a Steinernema carpocapsae faj egyedeit tartalmazza. Bevethető a lótücsök lárvái, kifejlett egyedei, a vetési bagolylepke, valamint más, talajban élő lepkefélék lárvái ellen. Gyepen, legelőn pedig a lószúnyog elleni védelemben állnak a rendelkezésre.

A Nematop a Heterorhabditis bacteriofora faj egyedeit tartalmazza. A barázdáshátú vincellérbogár lárvái elleni védekezés aktív segítői.

A Dianem a Heterorhabditis Bacteriophora speciálisan kukoricabogár lárvái ellen szelektált törzsét tartalmazza. A termék pontos felhasználásával kapcsolatban, kérjük, keressék szaktanácsadó kollégáinkat.

A Nemastar és a Nematop 50 milliós (100 négyzetméter kezelésére elegendő) illetve 500 milliós (1000 négyzetméter kezelésére elegendő) kiszerelési egységekben kapható.

A Dianem egy hektáros gyűjtőcsomagolásban, 4 db 500 milliós csomagot tartalmaz. A termékeket értékesítő partnereink elérhetőségével kapcsolatban keressék a területileg illetékes kapcsolattartóinkat.


RegistrovatCart icon
0 ks
0 Ft
Přihlásit

Košíkks celkem za

Zatím nemáte v košíku žádné zboží
Objednat
Ez a weboldal cookie-kat használhat a forgalom elemzéséhez. A webhely használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.Tudjon meg többet az adatkezelésről