​​ Tel.: +36-76/320-645 (hétfő-péntek 8:00 - 16:00)  office@biocont.hu

Dum a zahrada
Profesni pestitele

Kategorie

  ▸ Interesting articles

Makói Szakmai Est sorozat: "Innovatív növényvédelmi megoldások a zöldségtermesztésben"

A Makói Szakmai Est sorozaton Vizi Bernadett növényvédelmi szaktanácsadónk „Innovatív növényvédelmi megoldások a zöldségtermesztésben” című előadásával szerepelt előadóként. A Maros Farmer Kft. által szervezett rendezvényen többek között olyan kihívásokra hívta fel a figyelmet, mint a szélsőséges időjárás, a károsítók fokozott jelenléte, vagy a folyamatosan változó növényvédelmi szabályozások, melyek mind-mind megnehezítik a kertész kollégák mindennapjait.

Termékeinnkel ezekre a szorult helyzetekre kívánunk biológiai megoldást nyújtani.

 

 

 

 


Egyre népszerűbb a Villányi Franc&Franc!

A Villányi borvidék összefogásának eredményeként kerül megrendezésre 2015 óta a két napos Nemzetközi Cabernet franc fórum és kóstolónap, melynek támogatásában a Biocont Magyarország Kft is nagy örömmel vesz részt.

A rendezvény célja, hogy jobban megismertesse a fajtát, a fajtával foglalkozó borvidékeket és borászokat a nagyvilággal. Az elmúlt évben, 2018-ban, neves borászok és szakértők bemutatásával a villányi Cabernet franc-ok mellett a résztvevők kóstolhattak kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is.

A rendezvény jó hangulatát tovább emelve a vendégek a magas színvonalú előadásokat hallhattak, valamint a premium és super premium minőségű borok kóstolása mellett, a térség gasztronómiai különlegességeit is élvezhették.

A második napon a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek az érdeklődők a legújabb és már piacon lévő, több mint 30 villányi és külföldi pincészet kiváló boraival.

A rendezvényt a rendkívül jó hangulat, a magas szakmai színvonal és különlegesség jellemezi.


2019. Április 27-28. KERT-EXPO Székesfehérváron!

2019-ben már a XII. KERT-EXPO Kertészeti és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt rendezik meg Székesfehérváron, a Bregyó Szabadidőközpont hangulatos területén, melyen idén a Biocont Magyarország Kft. is képviselteti magát.

A rendezvény rendkívül színes programokkal várja az érdeklődőket. Képviseltetik magukat a dísznövénytermesztők, kertépítők, kerti berendezéseket és bútorokat készítők, háztáji gazdák, őstermelők, sajtkészítők, borászok, kerti kisgép forgalmazók. Megtekinthető lesz a nagy népszerűségnek örvendő retro gépkiállítás, valamint régi földművelési eszközökkel is ismerkedhetnek az érdeklődők!

A gyermekeket is színes programok várják szalmaugrálóval, vidámparkkal, állatsimogatóval.

Az egész napos szakmai programot a színes vásári hangulat, sok-sok virág, a magyar népi kézművesség látványosságai gazdagítják.

A Biocont Magyarország Kft. standja szombaton és vasárnap is sok szeretettel várja az érdeklődőket. Természetes alapanyagokból származó termékeink környezetkímélők, innovatívak, szermaradék mentes termesztést tesznek lehetővé. Biztonságos megoldást nyújtanak biológiai- és konvencionális technológiákban egyaránt. Célunk, hogy tevékenységünk által aktívan és hatékonyan szolgáljuk mind a természet, mind pedig az emberi egészség védelmét. Találkozzunk a Húsvét utáni hétvégén!


A téma változik, a színvonal marad

Április 25, csütörtök, elérkeztünk a második képzési naphoz. A természet ébredezik, a teremből is kihelyezzük a képzés egy részét a szőlőbe: terület bejáráson vehettünk részt. A korai károsítók keresése, a talajszerkezet, talajállapot vizsgálat a teremben nem kivitelezhető hitelesen, ezért az egyik kísérleti helyszínen hallgattuk az előadóinkat, illetve vallattuk nagyító és mikroszkóp alatt a szőlőleveleket.

A megnyitó és a reggeli operatív feladatok után Dr Hári Katalin, a Szent István Egyetem Budai Campus rovartani tanszékének előadója, kutató mérnöke a szőlőt károsító korai kártevők jelentőségét, a monitorozási módszereket mutatta be, illetve a korai védekezési módokról beszélt.

Az előadás után következett a gyakorlat, a helyszínbejárás. A szőlőskertben két állomáson, két helyszínen folyt a következő, egy órás időszak, félidőben cserélve. Az egyik állomáson Jakab Mariann és Ruszák Csenge, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadói vezetésével a résztvevők a korai szőlőkárosítók jelenlétét mérték fel. A tarka szőlőmolyok rajzását feromoncsapdával, a fitofág atkákat nagyítóval és mikroszkóppal vizsgáltuk. A feromoncsapdák fogási eredményei még az előadókat is meglepték, rendkívül nagyszámú molyt fogtak kevesebb, mint egy nap alatt. Természetesen a károsítók kapcsán szó esett a védekezés az ökológiai gazdálkodásban használható védekezési lehetőségekről is. A másik állomáson Stepan Hluchy, a Biocont Laboratory (Csehország) ügyvezető igazgatója, és Vizi Bernadett, a Biocont Magyarország szaktanácsadójának tolmácsolásában tájékoztatta a termelőket a talajszerkezet leromlásának veszélyeiről, illetve a talajtakarás fontosságáról.

A délutáni órákban Stepan Hluchy bemutatta a talajszerkezetet befolyásoló mikrobiológiai szervezetek és a különböző gyökérprofillal rendelkező takaró növényfajok tudatos használatából eredő pozitív hatásokat a sorköztakarás témaköréhez kapcsolódóan, amelyeket a szőlősgazdák a talajszerkezetmegőrzés és az aszály elleni védelem eszközeként tudnak majd hasznosítani. Egy kis szünet után kitekintést hallhattunk a csehországi ökológiai szőlőtermesztés kialakulásának körülményeiről.

A második nap utolsó előadója Mészárosné Pólya Dia, növényvédelmi szakirányító bemutatta, hogy a Villányi borvidék ökológiai termesztésbe vont területén milyen növényvédelmi eszközökkel, milyen technológiai elemekkel érik el, hogy a nagy területen gazdálkodó, ismert birtokok, miként védik meg a termésüket egy könnyebb, illetve nehezebb évjárat esetén.

A nap végére érve éreztük, – szervezők és résztvevők egyaránt – hogy az első alkalom méltó folytatása volt az áprilisi. Új élményekkel, hasznos tapasztalatokkal folytathatjuk az idei év teendőit.


Egy kis borvidék nagy döntése

A 2018-as évben Hazánk egyik legkisebb borvidékének -a Somlói Borvidéknek- a termelői több, mint 70%-os szavazati hányaddal elfogadták, hogy a Borvidék ökológiai növényvédelmi rendszerben fogja a szőlőtermesztést folytatni. A Borvidék méretéből és tagoltságából adódóan ma sem a mennyiségi szőlőtermesztésre alkalmas borvidék, ezért a három területi egységből álló borvidék sikeres lehet a termés mennyiség csökkenés nélkül, egészségesebb alapanyagot előállító termelési módra való átállásban.

A Hegyközség termelői 2018. november 21.-én megszavazták, hogy egy négyéves képzés során a termelők elsajátíthatják az ökológiai termesztés elméleti és gyakorlati fortélyait. A képzés befejeztével a hegyközségi rendtartás részeként életbe lép a mindenkire érvényes ökológiai növényvédelem alkalmazása és a minősítő szervezetekkel történő tanúsítási, átállási időszak megkezdése. Mint általában, a Somlói borvidéken is vannak már követendő példák, néhány termelő már évek óta a fent említett módon műveli a szőlőskertjét, kis és nagy üzemméretben is. A nagyüzemi példa a Kreinbacher birtok, aki már 2008-tól a területeit ökológiai módszerekkel műveli, míg a kisebb birtokok közül a Somlói Apátsági birtok már tanúsítvánnyal rendelkező kis birtok, többen pedig már a termesztést ökológiai módon folytatják, már csak a tanúsítványt kell megszerezzék.

Az átállást segítő képzés szervezésére a Hegyközség a Biocont Magyarország Kft.-t, és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet kérte fel. Az operatív feladatokat a Biocont Magyarország Kft magára vállalta: a képzési tematika felépítése, az előadók felkérése, a képzés során beállított demonstrációs kísérletek megszervezése és kivitelezése, az előadások moderálása tartozik a Cégünk vállalt feladatai közé. A Hegyközség biztosítja a képzés során az előadások helyszínét, az előadók tiszteletdíját, utazási költségeit, illetve a kommunikációs infrastruktúrát a Hegyközségi tagok felé.

A négyéves képzés során a termelők felkészülését segítendő mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokat szervezünk, melyekről minden esetben felvétel készül, amit a résztvevő érdeklődők részére utólag elérhetővé teszünk. A szervezést érdekesebbé teszi, hogy ilyen képzést Hazánkban még nem szerveztek, így hasonló programból nem tudtunk már bevált elemeket átemelni. Ezért a program első évét véglegesítettük, amelynek a tapasztalatai alapján kívánjuk a további évek programját öszeállítani.

A megfelelő, komplex tudás és az ökológiai termesztéshez szükséges szemlélet kialakítása érdekében a meghívott előadók között találhatunk egyetemi előadókat, kormányhivatali szakembereket, tanúsító szervezetek képviselőit, az ökológiai növényvédelemben jártas termelőket, növényvédelmi szakirányítókat, illetve külföldi szakembereket is a környező országok elért eredményeit is bemutatva. Az idei évben összesen hat előadási napra terveztük a képzést, három alkalommal területbejárással egybekötve, két tanulmányúttal amelyek a Badacsonyi borvidék és a Villányi borvidék ökológiai termesztését hivatottak bemutatni. Az idei évben már két oktatási napot megtartottunk, több mint 40 fős részvétel mellett.

. Az alábbi linkeken a két képzési nap összefoglalóit olvashatják:

http://biocont.hu/cms/vigyazz-kesz-rajt

http://biocont.hu/cms/a-tema-valtozik-a-szinvonal-marad


A Biocont Csoport közös évzárója, 2019

A Biocont csoport négy éve döntött úgy, hogy a négy európai (cseh, lengyel, szlovák, magyar) tagvállalata dolgozói minden év végén egy közös évzáró rendezvényt tartanak. 2019-ben november 21 és 22. között a szlovákiai Zuberecben gyűltünk össze. Jó volt látni, hogy évről-évre egyre többen vagyunk, a Biocont Csoport folyamatosan fejlődik, mind árbevételében, mind piaci súlyában, amit hűen tükröz a csapat létszámának alakulása. A tagvállalatok közötti együttműködés is egyre szervezetteb és erősebb, egymást támogatva tudunk folyamatosan hasznos újdonságokkal szolgálni a termelőknek.

A két nap alatt cseh, lengyel és szlovák kollégáinkkal megosztottuk a 2019-ben szerzett új tapasztalatainkat, kísérleti eredményeinket és a piaci információinkat. Szó esett az olyan előremutató termelői kezdeményezésekről, mint a somlói borvidék ökológiai átállása, vagy a lengyel almatermelők Amelia projektje, amelynek eredményeképpen magasabb minőségű almát tudnak a boltok polcaira szállítani.

Megtárgyaltuk a biológiai növényvédelem világpiaci tendenciáit, amelyek egyértelműen azt jelzik, hogy a biológiai megoldások piaca dinamikusabban nő a hagyományos készítménekénél. Ma már szinte az összes vezető kémiai növényvédő szer gyártó is fejleszt és forgalmaz biológiai készítményeket a vezető piacain.

Áttekintettük az érdekes nemzetközi újdonságokat, mint a Bee Vectoring, a lebomló feromon diszpenzerek, a gabonafuzárium elleni biológiai készítmények. Szintén örvendetes, hogy több olyan megoldással találkoztunk, amelyekkel az ökológiai és a hagyományos termesztők is hatékonyságvesztés nélkül válthatják ki a rézkészítményeket.

Áttekintettük az országainkban felmerült új növényvédelmi problémákat és az azokra adható válaszokat, valamint a termékfejlesztési programunkat, kísérleteket. Örömmel állapítottuk meg, hogy a közeljövőben újabb innovatív megoldásokat adhatunk a termelők kezébe. Immáron nem csak a kertészeti kultúrákban, hanem szántóföldön is olyan termékeket és technológiákat tudunk piacra hozni, amelyek versenyképes alternatívái a hagyományos, kémiai növényvédelemnek.

A szakmai programok mellett jutott idő a közös lazításra, akár a saját szervezésű nemzetközi borkostoló során, akár a wellness részlegben vagy kint a Liptói Tátra erdeiben sétálva. Jó hangulatban tartottuk meg a szokásos „értékesítői verseny” eredményhirdetését is, ahol Tarcza Tamás kollégánk 2019-ben is a teljes cégcsoport második legeredményesebb szaktanácsadójának bizonyult. Ezúton is gratulálunk neki!


A határok sem állítanak meg! - VIII. Zlatibori Növényvédelmi Kongresszus

A kártevőket, kórokozókat nem állítja meg sem óceán, sem országhatár! Akkor mi miért maradnánk az országhatárokon belül? Éppen ezért indultunk neki a cégünk néhány szaktanácsadójával, új dolgokról informálódni, tudásunkat gyarapítani és részt venni a VIII. Növényvédelmi KonferenciánZlatiborban, Szerbiában. A rendezvényt november 25.-28.-áig tartottákmeg festői környezetben, a hegyek között.

A konferencia számos előadójával és kiállított poszterével napjaink aktuális problémáit, megoldásait és fejlesztéseit, kutatásait mutatta be nemzetközi szinten. Hiszen az előadók nem csak Szerbia különböző részeiről, hanem többek között Olaszországból, Oroszországból, Csehországból, Görögországból, Törökországból és Magyarországról is érkeztek.

Hazánkat az előadók soraiban képviselte: Dr.Imrei Zoltán, a díszbogarak terén elért csapdázási eredményeinek, Dr. Vétek Gábora Magyarországon újonnan megjelentidegenhonos kártevők ismertetésével, míg Dr. Hatvani Lóránt a kalapos gombáink gombás megbetegedésének változásait és Dr.Kredics László a termesztett gombafajok zöldpenészes betegségét okozó Trichoderma fajok analíziseit mutatta be. Dr. Fail József pedig a „Peszticid hatások és környezet” szekció üléseit felügyelte.

A több napos rendezvényen hallhattunk a foszfinok tárolási termésvédelmi szerepének áttekintéséről és a biopeszticidek rovarok és atkák elleni szabályozási szerepéről a modern növényvédelemben. Érdekes előadásokon vehettünk részt a monokultúrás és az organikus termesztés növényvédelmének összehasonlításáról; a smaragd kőris kéregrontó 2019-es európai elterjedéséről; a no tilalge és az őszi rozsos takarónövényzet hatásáról kukoricában illetve a drónos kijuttatás technológiai fejlesztéseiről.

A Drótférgek mikrobiális szabályozása takarónövényzetekben – ez a siker útja? című kísérletben a drótférgek ellen teszteltek gumó csávázást és a kultúrát megelőző zöld takarónövényzetben való védekezést iskontrollként egy engedélyezett inszekticiddel és tesztként Metarhizzumfajjal. Bár az eredmények további kísérleteket igényelnek, de a zöld takarónövényben való védekezés hatásosabbnak bizonyult. Ugyanakkor a hatékonyság a gumóba berágások tekintetében minden esetben nagyon változékony volt (Metarhizzum: 7-40 %, inszekticid: 8-17 %). Emellett a laboreredmények is kimutatták, hogy a Metarhizzumbrunnerum hatékonysága annak törzsétől és a pattanóbogarak faji összetételétől is jelentős mértékben függ.

A gabonafuzárium elleni fungicid hatékonyság maximalizálása céljából folytatott kutatások esetén pedig megtudhattuk, hogy míg egy 30o-os szórásképűszántóföldön előszeretettel használtréses fúvókávalmindösszesen a növényvédőszerek 40%-a kerül a kultúrnövényünkre, addig ez a levegőbeszívásos duplaréses fúvókákkal ez az arány 60% körüli értékre növelhető.

Összefoglalva szó esett évek óta alkalmazott és ismert növényvédő szerekről és termékekről, új, vagy csak kísérleti fázisban levő termékekről, hatóanyagokról, rezisztenciafejlesztésekről (pl. sárgarozsda rezisztens gabona fajták), újonnan gondot okozó kártevő és kórokozó fajokrólés az ellenük használható szerekről, alkalmazható megoldásokról, vagy éppen a módszerről, mellyel a bennük rejlőintenzív problémává válás lehetőségét mérhetjük fel.Ezen felül modern növényvédelmi technológiákról és előrejelző, döntéstámogató rendszerekről is.

Nagy örömünkre rengeteg információt szerezhettünk az élő makro- (pl.: fonálférgek) és mikroszervezetek (pl.: baktériumok, vírusok) újszerű felhasználásának kísérleteiről többek között poloskák, burgonyabogár, fásszárúak kártevői vagy épp repce gyökérgolyva, szklerotíniás betegségek és paprika baktériumos foltossága ellen.
Az esetenként nagyon meggyőző adatok, és a biológiai megoldások fejlesztésére irányuló kísérletek magas száma is megerősít minket abban, hogy a világon és Európában is egyre jobban fejlődnek és terjednek a biológiai növényvédelmi eszközök.

A kiváló előadások mellett kellemesen tölthettük időnket a szakma neves képviselői között a kávészünetek,a gálavacsora és a koktélparti alkalmaival, oszthattuk meg nézeteinket és cserélhettünk véleményt a különböző témákkal és egyéb gondolatokkal kapcsolatban.

A konferencia elteltével csapatunkfáradtan, de hasznos és új információkkal, ismeretekkel gazdagodva térhetett haza.


RegistrovatCart icon
0 ks
0 Ft
Přihlásit

Košíkks celkem za

Zatím nemáte v košíku žádné zboží
Objednat
Ez a weboldal cookie-kat használhat a forgalom elemzéséhez. A webhely használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.Tudjon meg többet az adatkezelésről