​​ Tel.: +36/76-320645 (hétfő-péntek 8:00 - 16:00)  Mobil: +36/20-3752207 (hétfő - péntek 8:00 - 16:00)    megrendeles@biocont.hu - szabozs@biocont.hu 
Dum a zahrada
Profesni pestitele

Kategorie

  ▸ Interesting articles

„A zöldséghajtatás időszerű szervezési és technológiai kérdései” szakmai nap érdekességei

A  Délalföldi Kertészek Szövetkezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezete által szervezett „A zöldséghajtatás időszerű szervezési és technológiai kérdései” szakmai napon Vizi Bernadett növényvédelmi szaktanácsadónk bemutatta azokat a modern technológiákat, melyekkel a hajtatókertészek biológiai módszerekkel, a hasznos élő szervezeteket óvva, támogatva tudják felvenni a harcot a növényvédelmi kihívásokkal.

Nemcsak jól bevált, közkedvelt termékeinkről esett szó, új termék bemutatásával is készültünk. Cégünk több, mint  12 éves tapasztalattal rendelkezik álló kultúrákban feromonos légtértelítéssel.

2019-től kizárólagos magyar forgalmazóként elérhetővé tettük a magyar termelők számára paradicsomhajtatásban is ezt a szermaradékmentes, termésbiztonságot nagyban növelő feromonos légtértelítési eszközt, mely a paradicsom levélaknázómoly párosodását gátolja.

 

 

 

 


Makói Szakmai Est sorozat: "Innovatív növényvédelmi megoldások a zöldségtermesztésben"

A Makói Szakmai Est sorozaton Vizi Bernadett növényvédelmi szaktanácsadónk „Innovatív növényvédelmi megoldások a zöldségtermesztésben” című előadásával szerepelt előadóként. A Maros Farmer Kft. által szervezett rendezvényen többek között olyan kihívásokra hívta fel a figyelmet, mint a szélsőséges időjárás, a károsítók fokozott jelenléte, vagy a folyamatosan változó növényvédelmi szabályozások, melyek mind-mind megnehezítik a kertész kollégák mindennapjait.

Termékeinnkel ezekre a szorult helyzetekre kívánunk biológiai megoldást nyújtani.

 

 

 

 


KERTTECH Kertészeti Kiállítás, Kecskemét

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán tartott KERTTECH kiállításon sikeresen részt vettünk termékeinkkel és szaktanácsadóinkkal, ahol sok új tapasztalattal gazdagodtunk. A kiállítás során részt vettünk néhány érdekes előadáson, és mi is képviseltettük magunkat az érdeklődők köreiben.

Büszkén állíthatjuk hogy a statisztikák alapján a kiállítók közül a Mi standunk volt a legnépszerűbb a látogatók, termelők között.  Az érdeklődéseken felül a Kertszőlő magazin is riportot készített velünk, fő témája a népszerű légtértelítés volt


Egyre népszerűbb a Villányi Franc&Franc!

A Villányi borvidék összefogásának eredményeként kerül megrendezésre 2015 óta a két napos Nemzetközi Cabernet franc fórum és kóstolónap, melynek támogatásában a Biocont Magyarország Kft is nagy örömmel vesz részt.

A rendezvény célja, hogy jobban megismertesse a fajtát, a fajtával foglalkozó borvidékeket és borászokat a nagyvilággal. Az elmúlt évben, 2018-ban, neves borászok és szakértők bemutatásával a villányi Cabernet franc-ok mellett a résztvevők kóstolhattak kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is.

A rendezvény jó hangulatát tovább emelve a vendégek a magas színvonalú előadásokat hallhattak, valamint a premium és super premium minőségű borok kóstolása mellett, a térség gasztronómiai különlegességeit is élvezhették.

A második napon a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek az érdeklődők a legújabb és már piacon lévő, több mint 30 villányi és külföldi pincészet kiváló boraival.

A rendezvényt a rendkívül jó hangulat, a magas szakmai színvonal és különlegesség jellemezi.


Szamóca Szakmai Nap április 10-én

Találkozzunk április 10-én Ceglédbercelen, a TÉSZ-ÉSZ szervezésében megrendezésre kerülő Szamóca Szakmai Napon! Növényvédelmi szaktanácsadónk, Vizi Bernadett Hogyan növeljük a szamóca termésbiztonságát szermaradékok nélkül? című előadásában kitér a hatékony növényvédelem mellett a víz- illetve tápanyagellátás kérdéskörére is. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


BESZÁMOLÓ – GYÜMÖLCSÖSEINK NÖVÉNYVÉDELME – FOGYATKOZÓ HATÓANYAGOK VS. JÖVŐBENI LEHETŐSÉGE

Egy újabb sikeres rendezvényt bonyolított le a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet, amelyen bemutatásra kerültek a zöldség-gyümölcs kertészeti ágazat technológiai újdonságai.

 

A március 20.-án megrendezett eseményen megismerkedhettek a vendégek a gyümölcsösök növényvédelmével kapcsolatos változásokkal és fejlesztésekkel.

A rendezvényt Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette a tanácskozás célját.

Az előadók közül dr. Nagy Géza, a NÉBIH növényvédelmi referense tartotta az első előadást. „A növényvédő szerek engedélyezésében bekövetkező változások hatása a károsítók elleni védekezésben gyümölcsöseinkben” című előadásában beszámolt arról is, hogy a hatóanyagok száma nem fogy nagy mértékben, és előreláthatólag új hatóanyagok lesznek. Mindezek mellett az engedélyezések is bonyolódnak, hiszen egyre több elemzést és vizsgálatot kell végezni ahhoz, hogy egy hatóanyagról minden olyan tényező kiderüljön, amelynek van kockázata.  Folyamatosan emelkednek a termelői igények, ezzel szemben a hatóság lehetőségei csökkennek, ezért sokszor nehéz egy-egy kultúra engedélyokiratát kiterjeszteni.

 

A második előadó Varga Zoltán volt, aki a Syngenta Kft. marketing menedzsere.  „A formuláció és az alkalmazástechnika jelentősége a fenntartható növényvédelem és a Syngenta jövőjében” című előadásában elmondta, hogy a növényvédelemben használt hatóanyagok molekulái nagyon hosszas munka eredményei, ami sajnos amellett hogy hosszú munkafolyamat, még költséges is. Hatalmas szerepe van a formulációnak, hiszen a megfelelő vivő-és segédanyagok tartják a növényvédő szakember számára lényeges hatóanyagot olyan formában, hogy az kiszerelhető, szállítható, tárolható és felhasználható legyen.  Az előadás során láthattunk egy szemléltető videófelvételt, ami bemutatta hogy mi történik akkor ha csak sima vizet vagy segédanyagot permeteznek a levélfelületre. A sima vízcseppek egy része lepereg a felületről, segédanyagok azonban megnövelik a permetlé cseppek tapadását a levél felszínén. Emellett csökken a felülti feszültség, ami biztosítja a cseppek elterülését is a felszínen, ezáltal a fedettség lényegesen nagyobb lesz. Mindezek eredménye, hogy a felhasznált segédanyag hatékonyság nő, és a növényvédőszer mennyisége csökken. A formuláció mellett a kijuttatástechnika is nagyon fontos, hiszen a permetezőgépek pontos és precíz beállításával jelentős költségmegtakarítás érhető el.

 

A következő előadó Szalkai Gábor volt, a Magyar növényvédelmi Szövetség ügyvezetője. „Fogyatkozó hatóanyagok vs. jövőbeni lehetőségek” című előadásában kifejtette, a világon jelentős kémiai tevékenység folyik minden iparágban, azonban a kémiai forradalom szinte minden káros mellékhatásáért a növényvédelmet teszik felelőssé, első számú bűnbaknak kikiáltva azt. A jelenlegi engedélyezési környezetben akkora a bizonytalanság, hogy a gyártók nem szívesen kockáztatnak, ezért a molekulafejlesztés üteme lassulni látszik.

 

A szünet utáni első előadó dr. Szabó Árpád egyetemi adjunktus volt, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékéről. „A fitofág atkák elleni védekezés lehetőségei csökkenő hatóanyagválaszték mellett” című előadásában az atkák elleni védekezés lehetőségeit foglalta össze. Gyümölcsösök növényvédelmében a jövőben perspektivikus lehet két új hatóanyag, a cyflumetofen és a milbemektin. Elmondta, hogy az atkák elleni védekezés kulcsa az időzítés, amit megfigyelésre kell alapozni. A megfigyeléshez mikroszkópos levélfelület-vizsgálat szükséges, mellyel megállapítható a levélfelületen tartózkodó különböző alakok (adult, lárva, tojás) száma. Ugyanis az atkák elleni védekezésnek semmi értelme nincs, ha már a szabad szemmel észlelhető tünetek megjelenésekor védekezünk. Az atkák egyszerre több alakban vannak jelen és nem minden alakra hatnak az engedélyezett készítmények. Emellett figyelni kell a hasznos élő tevékenységeket folytató ragadozó atkák megóvására, a növényvédelmi kezelések során felhasznált szere megválasztásánál erre érdemes odafigyelni. 2

 

Péter Zoltán, a Biocont Magyarország szaktanácsadója „Hogyan tovább? Védekezzünk innovatív technológiákkal!” című előadásában a kémiai növényvédelem alternatívájaként különböző biológiai növényvédelmi eljárásokat mutatott be, melyekkel szermaradék mentesen, ökológiai szemléletben lehet előállítani a kertészeti termékeket. Bevezetőjében röviden ismertette a Biocont történetét és célkitűzéseit. Elmondta, hogy a biológiai növényvédelemben nagyon fontos a károsítók természetes ellenségeinek felhasználása, erre számos lehetőség adódik. A termelők több biológiai növényvédelmi eszközt kombinálva érhetnek el eredményeket. Ilyenek például a biotechnikai eszközök, mint a légtértelítés. Itt diszpenzerek segítségével a károsító tájékozódását megzavaró feromont juttatunk a légtérbe, így a hím egyedek nem találnak rá a nőstényekre, nem történik párosodás, nem jön létre újabb kártevő generáció. A különböző mikroszervezetek használata is eredményes lehet, ilyenkor a károsítókra negatív hatással bíró vírusokat, baktériumokat vagy gombákat juttatunk ki az állományba. Növényi alapú készítmények is eredményesen használhatóak, számos olyan természetes hatóanyag van, mely rovar- vagy gombaölő hatással bír.

A következőkben hallhattuk dr. Vanó Imrét,  aki BASF szőlő-gyümölcs kultúrafelelőse mutatta be a vállalat fejlesztéseit „BASF gombaölő szer fejlesztések gyümölcs kultúrákban: jelenlegi megoldások és mi várható 2021 után?” című előadásában.

 

Lakatos András, az Agroterm Kft. fejlesztőmérnöke „Az Agroterm Kft. 2019. évi fejlesztési elképzelései”című előadásában a jelenleg egyetlen magyar tulajdonban lévő, növényvédő szerek fejlesztésével foglalkozó vállalkozás meglévő megoldásait mutatta be és beszélt a jövőbeni fejlesztési tervekről is. 

 

A következő előadó Rácz Attila, a CortevaAgriscience™ menedzsere volt „A Corteva Agriscience™ növényvédelmi ajánlata szőlő és gyümölcs kultúrákban” című előadásával.

 

A következőkben dr. Pénzes Béla egyetemi tanár (Szent István Egyetem Rovartani Tanszék„A kajszi növényvédelmi technológiája a változások tükrében” című előadásában a kajszi növényvédelmével kapcsolatban fontos feladatokra hívta fel a figyelmet.

 

Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense „Az ázsiai márványospoloska elleni védekezés jelenlegi lehetőségei és a fejlesztések iránya” című előadásában a hazánkban néhány éve megjelent és egyre terjedő kártevőt mutatta be és a védekezés lehetőségeiről beszélt. 

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Lovász Csaba, a BayerCropscience menedzsere a cég legújabb fejlesztését mutatta be „Sivanto Prime: a XXI. század rovarölő szere” című előadásában.

 

A zárásként Hunyadi István szakmai igazgató megköszönte az előadók tartalmas, tanulságos és gondolatébresztő előadásait, megköszönte a nagy számú érdeklődő részvételét és eredményes gazdálkodást, sikeres növényvédelmet kívánt a 2019 évre.

 

Tóth Enikő

Biocont Magyarország Kft.


Állandó védelem a paradicsom-levélaknázómoly ellen

A paradicsomot ma már az évszaktól függetlenül keresik a fogyasztók,
miközben a társadalom mindinkább elutasítja a kémiai növényvédelmet.
A kereskedők ezért egyre alacsonyabb szermaradék-határértékeket írnak elő
a termelőknek és azokat szigorúan ellenőrzik is. Nem véletlen, hogy a hajtatott
paradicsom növényvédelme ma már a biológiai megoldásokon alapul.
De mi történik akkor, ha felbukkan egy agresszív, soknemzedékes károsító,
mint a paradicsom-levélaknázómoly (Tuta absoluta), amely felborítja a kialakított
egyensúlyt és még vegyszerek használata mellett is kockáztatja a termelés
eredményességét? E veszélyes károsító ellen újszerű, biológiai megoldás
az immár paradicsomhajtatásban is bevethető feromonos légtértelítés.

Bővebb információ és a cikk letöltése pdf formátumban az alábbi linken: Letöltés


2019. Április 27-28. KERT-EXPO Székesfehérváron!

2019-ben már a XII. KERT-EXPO Kertészeti és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt rendezik meg Székesfehérváron, a Bregyó Szabadidőközpont hangulatos területén, melyen idén a Biocont Magyarország Kft. is képviselteti magát.

A rendezvény rendkívül színes programokkal várja az érdeklődőket. Képviseltetik magukat a dísznövénytermesztők, kertépítők, kerti berendezéseket és bútorokat készítők, háztáji gazdák, őstermelők, sajtkészítők, borászok, kerti kisgép forgalmazók. Megtekinthető lesz a nagy népszerűségnek örvendő retro gépkiállítás, valamint régi földművelési eszközökkel is ismerkedhetnek az érdeklődők!

A gyermekeket is színes programok várják szalmaugrálóval, vidámparkkal, állatsimogatóval.

Az egész napos szakmai programot a színes vásári hangulat, sok-sok virág, a magyar népi kézművesség látványosságai gazdagítják.

A Biocont Magyarország Kft. standja szombaton és vasárnap is sok szeretettel várja az érdeklődőket. Természetes alapanyagokból származó termékeink környezetkímélők, innovatívak, szermaradék mentes termesztést tesznek lehetővé. Biztonságos megoldást nyújtanak biológiai- és konvencionális technológiákban egyaránt. Célunk, hogy tevékenységünk által aktívan és hatékonyan szolgáljuk mind a természet, mind pedig az emberi egészség védelmét. Találkozzunk a Húsvét utáni hétvégén!


A téma változik, a színvonal marad

Április 25, csütörtök, elérkeztünk a második képzési naphoz. A természet ébredezik, a teremből is kihelyezzük a képzés egy részét a szőlőbe: terület bejáráson vehettünk részt. A korai károsítók keresése, a talajszerkezet, talajállapot vizsgálat a teremben nem kivitelezhető hitelesen, ezért az egyik kísérleti helyszínen hallgattuk az előadóinkat, illetve vallattuk nagyító és mikroszkóp alatt a szőlőleveleket.

A megnyitó és a reggeli operatív feladatok után Dr Hári Katalin, a Szent István Egyetem Budai Campus rovartani tanszékének előadója, kutató mérnöke a szőlőt károsító korai kártevők jelentőségét, a monitorozási módszereket mutatta be, illetve a korai védekezési módokról beszélt.

Az előadás után következett a gyakorlat, a helyszínbejárás. A szőlőskertben két állomáson, két helyszínen folyt a következő, egy órás időszak, félidőben cserélve. Az egyik állomáson Jakab Mariann és Ruszák Csenge, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadói vezetésével a résztvevők a korai szőlőkárosítók jelenlétét mérték fel. A tarka szőlőmolyok rajzását feromoncsapdával, a fitofág atkákat nagyítóval és mikroszkóppal vizsgáltuk. A feromoncsapdák fogási eredményei még az előadókat is meglepték, rendkívül nagyszámú molyt fogtak kevesebb, mint egy nap alatt. Természetesen a károsítók kapcsán szó esett a védekezés az ökológiai gazdálkodásban használható védekezési lehetőségekről is. A másik állomáson Stepan Hluchy, a Biocont Laboratory (Csehország) ügyvezető igazgatója, és Vizi Bernadett, a Biocont Magyarország szaktanácsadójának tolmácsolásában tájékoztatta a termelőket a talajszerkezet leromlásának veszélyeiről, illetve a talajtakarás fontosságáról.

A délutáni órákban Stepan Hluchy bemutatta a talajszerkezetet befolyásoló mikrobiológiai szervezetek és a különböző gyökérprofillal rendelkező takaró növényfajok tudatos használatából eredő pozitív hatásokat a sorköztakarás témaköréhez kapcsolódóan, amelyeket a szőlősgazdák a talajszerkezetmegőrzés és az aszály elleni védelem eszközeként tudnak majd hasznosítani. Egy kis szünet után kitekintést hallhattunk a csehországi ökológiai szőlőtermesztés kialakulásának körülményeiről.

A második nap utolsó előadója Mészárosné Pólya Dia, növényvédelmi szakirányító bemutatta, hogy a Villányi borvidék ökológiai termesztésbe vont területén milyen növényvédelmi eszközökkel, milyen technológiai elemekkel érik el, hogy a nagy területen gazdálkodó, ismert birtokok, miként védik meg a termésüket egy könnyebb, illetve nehezebb évjárat esetén.

A nap végére érve éreztük, – szervezők és résztvevők egyaránt – hogy az első alkalom méltó folytatása volt az áprilisi. Új élményekkel, hasznos tapasztalatokkal folytathatjuk az idei év teendőit.


Egy kis borvidék nagy döntése

A 2018-as évben Hazánk egyik legkisebb borvidékének -a Somlói Borvidéknek- a termelői több, mint 70%-os szavazati hányaddal elfogadták, hogy a Borvidék ökológiai növényvédelmi rendszerben fogja a szőlőtermesztést folytatni. A Borvidék méretéből és tagoltságából adódóan ma sem a mennyiségi szőlőtermesztésre alkalmas borvidék, ezért a három területi egységből álló borvidék sikeres lehet a termés mennyiség csökkenés nélkül, egészségesebb alapanyagot előállító termelési módra való átállásban.

A Hegyközség termelői 2018. november 21.-én megszavazták, hogy egy négyéves képzés során a termelők elsajátíthatják az ökológiai termesztés elméleti és gyakorlati fortélyait. A képzés befejeztével a hegyközségi rendtartás részeként életbe lép a mindenkire érvényes ökológiai növényvédelem alkalmazása és a minősítő szervezetekkel történő tanúsítási, átállási időszak megkezdése. Mint általában, a Somlói borvidéken is vannak már követendő példák, néhány termelő már évek óta a fent említett módon műveli a szőlőskertjét, kis és nagy üzemméretben is. A nagyüzemi példa a Kreinbacher birtok, aki már 2008-tól a területeit ökológiai módszerekkel műveli, míg a kisebb birtokok közül a Somlói Apátsági birtok már tanúsítvánnyal rendelkező kis birtok, többen pedig már a termesztést ökológiai módon folytatják, már csak a tanúsítványt kell megszerezzék.

Az átállást segítő képzés szervezésére a Hegyközség a Biocont Magyarország Kft.-t, és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet kérte fel. Az operatív feladatokat a Biocont Magyarország Kft magára vállalta: a képzési tematika felépítése, az előadók felkérése, a képzés során beállított demonstrációs kísérletek megszervezése és kivitelezése, az előadások moderálása tartozik a Cégünk vállalt feladatai közé. A Hegyközség biztosítja a képzés során az előadások helyszínét, az előadók tiszteletdíját, utazási költségeit, illetve a kommunikációs infrastruktúrát a Hegyközségi tagok felé.

A négyéves képzés során a termelők felkészülését segítendő mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokat szervezünk, melyekről minden esetben felvétel készül, amit a résztvevő érdeklődők részére utólag elérhetővé teszünk. A szervezést érdekesebbé teszi, hogy ilyen képzést Hazánkban még nem szerveztek, így hasonló programból nem tudtunk már bevált elemeket átemelni. Ezért a program első évét véglegesítettük, amelynek a tapasztalatai alapján kívánjuk a további évek programját öszeállítani.

A megfelelő, komplex tudás és az ökológiai termesztéshez szükséges szemlélet kialakítása érdekében a meghívott előadók között találhatunk egyetemi előadókat, kormányhivatali szakembereket, tanúsító szervezetek képviselőit, az ökológiai növényvédelemben jártas termelőket, növényvédelmi szakirányítókat, illetve külföldi szakembereket is a környező országok elért eredményeit is bemutatva. Az idei évben összesen hat előadási napra terveztük a képzést, három alkalommal területbejárással egybekötve, két tanulmányúttal amelyek a Badacsonyi borvidék és a Villányi borvidék ökológiai termesztését hivatottak bemutatni. Az idei évben már két oktatási napot megtartottunk, több mint 40 fős részvétel mellett.

. Az alábbi linkeken a két képzési nap összefoglalóit olvashatják:

http://biocont.hu/cms/vigyazz-kesz-rajt

http://biocont.hu/cms/a-tema-valtozik-a-szinvonal-marad


Isonet T – szükséghelyzeti engedély a paradicsom-aknázómoly (Tuta absoluta) ellen

A NÉBIH ismét kiadta a Tuta absoluta ellen rendkívül hatékony Isonet T légtértelítéses technológia szükséghelyzeti engedélyét. Az Isonet T zárt termesztőberendezésekben a párosodás gátlásával zavarja meg a paradicsom-aknázómoly szaporodását, így megfelelően használva nagymértékben visszaszorítható a károsító állománya.

A Tuta absoluta rendkívül rövid idő alatt a paradicsomtermesztés egyik legjelentősebb károsítójává vált, akár 100%-os termésveszteséget is tud okozni. Évente 10-12 generációja is kifejlődhet, rendkívül gyorsan fejleszt rezisztenciát a forgalomban lévő inszekticidek ellen. Az Isonet T lehetővé teszi, hogy szermaradék-mentesen, egy kihelyezéssel 2-3 hónapon keresztül stabil alap védelmet biztosítsunk a paradicsom-aknázómoly ellen, töredékére csökkentve a rovarölő szeres kezelések számát. Alkalmazásához szaktanácsadóink tudnak segítséget nyújtani


14. 05. 2019, 22:45

I. Hajdúnánási ÖKO EXPO - Május 17-18.

Helyszín: Kendereskert - 4080 Hajdúnánás, Külterület helyrajzi szám: 0870
GPS koordináta: 47° 50' 49.1" N , 21° 24' 10.1" E
Időpont: 2019. május 17. - május 18.


Program, témák, előadók:


2019. május 17.


8:30 - 9:00 Regisztráció
9:00 - 9:05 Megnyitó
Szólláth Tibor megyei elnök, NAK
9:05 - 9:25 Gazdálkodási napló vezetése könnyedén
Szávayné Baksa Gyöngyvér ügyvezető, Arasz Informatikai Kft.
9:25 - 10:00 Korszerű szerves trágyák jelentősége napjainkban
Sáfián Attila ügyvezető, Attend SA Kft.
10:00 - 10:25 Az ASZÁLYRA a válasz és a megoldás a TERMŐTALAJBAN van!
Daoda Zoltán szakmai igazgató, AGRO.bio Kft.
10:25 - 10:35 Kávészünet
10:35 - 10:55 Természetes ásványi anyagok szerepe a talajjavításban
Dr. Tamás András mezőgazdasági értékesítő, Colas Északkő Kft.
10:55 - 11:30 Innovatív talajművelési rendszer biológiai talajtáplálék háló létrehozásával az egészséges talaj létrehozásához fenntartásához
Petró Tibor kutatási igazgató, Agrofutura Magyarország Kft.
11:30 - 12:30 Öko Expo megnyitó
12:30 - 13:30 Ebéd
13:30 - 14:15 Agroskill Kft. gépbemutatója
14:15 - 15:15 Sato-Gép Kft. gépbemutatója
15:30 - 16:00 Mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának jogharmonizációja az új EU rendelet biztonsági, minőségi és címkézési követelmények szerinti CE-jelöléssel ellátott termésnövelő termékek forgalmazására 2022-től
George Edward Soméus ügyvezető, Terra Humana Ltd.
16:00 - 16:30 Gyomszabályozás tűzzel, vassal
Kis Pál ügyvezető, Agroskill Kft.
16:30 - 17:00 A hatékony immunrendszer aktiválás eszközei
Gulyás Gábor szaktanácsadó, Attend SA Kft.
17:00 - 17:10 Kávészünet
17:10 - 17:30 Gyomszabályozás az ökológiai termesztésben előállított napraforgóban
dr. Borsiczky István elnök, Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület
17:30 - 17:45 Fehérjenövények a biotermesztésben, biológiai alapok és termesztéstechnológiák
Borbélyné Dr. Hunyadi Éva, Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet
17:45 - 18:00 Körkép a bio gabona fajtatesztekről
Földi Mihály, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet18:00 - 18:15 Sűrített levegős talajlazítás az 1300ha-on szerzett tapasztalatok tükrében
Faragó Endre kertészmérnök, Farago Precision
18:30 - 19:30 Vacsora


2019. május 18.


8:00 - 8:30 Regisztráció
8:30 - 8:35 Megnyitó
Szólláth Tibor megyei elnök, NAK
8:35 - 9:00 Élőalgás növénykondicionálás és a talajoltó baktériumok szerepe
Szabóné Gábris Nóra laborvezető, Attend SA Kft.
9:00 - 9:20 Az ökológiai gazdálkodás tapasztalatai a Debreceni Egyetem tangazdaságában
Dr. Vad Attila igazgató, Debreceni Egyetem Agrárkutatóintézet és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet
9:20 - 9:40 Az ökológiai gazdálkodás eszközei a talajlakó károsítók ellen
Ruszák Csenge szaktanácsadó, Biocont Magyarország Kft.
9:40 - 10:00 BioFoszfát gazdaságos ökológiai tápanyag a kadmium- és urántartalmú ásványi műtrágyák kihelyettesítésére
George Edward Soméus ügyvezető, Terra Humana Ltd.
10:00 - 10:20 A talaj és védelmének szükségessége
Dr. Podmanczky Gábor nyugalmazott igazgató, Növény- és Talajvédelmi Szolgálat
10:20 - 10:30 Kávészünet
10:30 - 10:55 Génjeink és a környezet
Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna Magdolna, Szent István Egyetem
10:55 - 11:20 A talaj, mint az ökológiai gazdálkodás alapja
Dr. Roszík Péter alelnök, Magyar Biokultúra Szövetség
11:20 - 11:40 Bemutatkozik a Magyar Biokultúra Szövetség a hazai ökológiai gazdálkodás ernyőszervezete
Czeller Gábor elnök, Magyar Biokultúra Szövetség
11:40 - 12:00 Profi, 43 paraméteres talajanalízis
Muntyán Krisztián ügyvezető, Gyulai Agrárház Kft.
12:00 - 12:40 A racionális biogazdálkodás válaszai változó klímánk hatásaira
Aranyos Éva ügyvezető, Serisa Farm Kft.
12:40 - 13:00 A vízvisszatartás és a csapadékvíz hasznosításának lehetőségei
Brán Edina környezetgazdálkodási agrármérnök,
Hajdúnánás Város Önkormányzata
13:00 - 13:45 Ebéd
14:00 - 16:00 A termőföld újraélesztése, Pí technológia – interaktív fórum
Prof. Dr. Fülöp László
16:00 - 16:45 Az Agroskill Kft. gépbemutatója
16:45 - 17:45 A Sato-Gép Kft. gépbemutatója
17:45 - 18:00 A Serisa Farm Kft. bemutatója a szerves trágyakezelés gyakorlati
tudnivalóiról

 

Kérem, hogy részvételi szándékát 2019. május 12-ig jelezze az alábbi elérhetőségek egyikén:
 hajdubihar@nak.hu, email címen, vagy
 Orvos Szilvia +36 70 528 5757,
 Pénzár Virág +36 70 684 0967 telefonszámokon


09. 05. 2019, 12:50

Vigyázz! Kész? Rajt!

2019 március 21, csütörtökön elindult a somlói ökológiai átállás képzési programja. Az első nap programja a szemléletmód terjedéséről, szabályozási rendszeréről, majd a szőlőtelepítés ökológiai alapjairól szólt.

A megnyitót Baráth Sándor, a Hegyközség elnöke tartotta. Előadásában az ökológiai termesztés térnyerésének üteméről, a környező országok és Hazánk jelenlegi helyzetéről értekezett. A termelők megbizonyosodhattak róla, hogy Európa azon országaiban, ahol nem lehetséges a szőlőtermesztés (Skandináv államok, Dánia, Nagy-Britannia), a borfogyasztók nagy hányada hajlandó magasabb összeget is kiadni az azonos minőségű borokért, ha az ökológiai termesztésből származik. Említésre került továbbá, hogy a biológiai művelésmód a növényvédelmi rendszerek arányait tekintve még nagyon alacsony, viszont mindenhol növekedő tendenciát mutat.

Második előadónk Friedrich Dániel, a Szászi birtok igazgatója volt, aki egy, az idei évben már a borház huszadik évjáratát kezdi meg ebben a szemléletben művelve a szőlőit. Dániel beszélt a területeikre jellemző termőhelyi sajátosságokról, a fajtaválaszték jelentőségéről, a művelésmód megválasztásáról, a növényvédelmi technológiájukról. Előadásában kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos a termőhelynek leginkább megfelelő művelésmód alkalmazása, a mikroklimatikus adottságok figyelembevétele a növényvédelem során.

A gyakorló termesztési tapasztalatok után a hazai tanúsító szervezetek egyike, a Hungária Ökogarancia Kft. képviseletében Allacherné Szépkuthy Katalin előadását hallhattuk, ahol az ökológiai rendszerek szabályozása, a bio és a biodinamikus művelésmód közötti különbségek, kerültek bemutatásra. Hallhattuk még, hogy a tanúsító szervezetek a jelenlegi analitikai módszerekkel képesek kimutatni, hogy szersodródásból, a talajból visszamaradt, vagy az aktuális permetezések következtében került a vizsgált mintába a szermaradék. Katalin is kiemelte, hogy egy dinamikusan fejlődő termesztési mód az ökológiai művelés, mellyel az emberi szervezetre és a környezetünkre is kíméletesebb módon vagyunk képesek egészséges és ízletes terméket előállítani.

A délutáni órákban Dr Varga Zsuzsanna, a Szent István Egyetem Budai Campus adjunktusának előadásában összefoglalásképpen hallhattunk a korábban már elhangzott alapfogalmakat, a termesztéstechnológiát meghatározó tényezőket, célkitűzéseit. Előadásában Dr. Varga Zsuzsanna kiemelte a területválasztás, az ültetvényszerkezet kialakításának fontosságát, a kiegyenlítő felületek előnyeit, hátrányait, a fajtaválasztás lehetőségeit, kitérve az alanyválasztásra is. Végül pedig az ültetvényszerkezet és a termesztéstechnológia jelentőségét láthattuk, hallhattuk.

Az első nap elteltével a résztvevők fáradtan ugyan, de rengeteg új ismerettel felvértezve hagyhatták el a termet. A visszajelzések alapján az előadásoknak köszönhetően hasznos információkkal gazdagodtunk, szervezők és termelők egyaránt.


RegistrovatCart icon
0 ks
0 Ft
Přihlásit

Košíkks celkem za

Zatím nemáte v košíku žádné zboží
Objednat
Ez a weboldal cookie-kat használhat a forgalom elemzéséhez. A webhely használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.Tudjon meg többet az adatkezelésről