​​ Tel.: +36-76/320-645 (hétfő-péntek 8:00 - 16:00)  office@biocont.hu

Dum a zahrada
Profesni pestitele

Trichoplus

Missing big

Tojásparazita fürkészdarázs kártevő lepkék tojásai ellen
Kategorie
Termés vagy Felhasználási területZöldségek, Szántóföldi növények

1 Ft
Termés vagy Felhasználási terület

Zöldségek, Szántóföldi növények

Tojásparazita fürkészdarázs kártevő lepkék tojásai ellen

Hatóanyag: Trichogramma pintoi és Trichogramma evanescens fürkészdarazsak különböző fejlődési alakjai

Felhasználható: Kukoricában kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen; hajtatott és szabadföldi paprikában, paradicsomban, babban, borsóban, valamint káposztafélékben bagolylepkék tojásai ellen

Dózis: nemzedékenként 2-4 kihelyezés javasolt!

kukoricában: 100 db kapszula/ha;

hajtatott és szabadföldi paprikában, paradicsomban: 100 – 150 db kapszula/ha

babban, borsóban, valamint káposztafélékben: 100 db kapszula/ha

 

A tojásparazita fémfürkészek a TRICHOPLUS kapszulákból az arra kialakított nyíláson keresztül repülnek ki a kifejlődésük után. A kirepülés után a kártevő lepkék tojásait keresik és azok burkát átfúrva saját tojásaikat helyezik el benne. Az ott kikelő lárvák felélik a kártevő tojásait, amivel megakadályozzák a kártevő lárva kikelését.

A TRICHOPLUS –ban kihelyezett fémfürkészek a rejtett életmódú kártevők ellen is hatékonyak, könnyen megtalálják gazdaszervezeteiket a tojásokat. A többszöri növényvédő szeres védekezés helyett a kapszulákat kell csak kihelyezni, amely a rovarölő szerre kialakult esetleges rovarrezisztencia esetén is jól működik! Használatával megelőzzük a kártevő alak, azaz a lárvák, hernyók kialakulását.

A betelepítést az első kártevők megjelenésekor kell megkezdeni és a fertőzés mértékétől függően kell ismételni. Az imágók kb. 15-20 nap alatt hagyják el a polisztirol kapszulát, ezért legalább három hétig hagyjuk a kapszulákat a növényeken! A parazitoidokat tartalmazó kapszulákat a lepke nemzedék rajzáskezdetekor egyenletes elosztásban, vagy a kártevő gócpontjaiban a termékhez mellékelt papírakasztó segítségével a növények szárára akasztva, vagy más módon rögzítve kell kihelyezni. A kapszulák talajra kerülését el kell kerülni! Erős, elhúzódó kártevő rajzás esetén a TRICHOPLUSt 7-10 naponta legalább 2-4 alkalommal szükséges kihelyezni. Kisebb fertőzés esetén elegendő az alacsonyabb egyedszámú kihelyezés.

A fürkészek egyes rovarölő szerekre nagyon érzékenyek, ezért a telepítésnél figyelembe kell venni a rovarölő szeres kezelések hatástartamát. A fürkészdarazsak kihelyezését követő 25. napig káros a növényvédő szerek kijuttatása, továbbá 4-5 napon belül végrehajtott esőztető öntözés a biológiai védekezés eredményességét jelentősen csökkentheti.

Tárolás: A kiszállítás után rövid időn belül el kell végezni a kihelyezést. Közvetlenül a kirakás előtt a kapszulákat tartsuk hűtőszekrényben (5-10 ֯C-on)!

A TRICHOPLUS ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is használható!

Engedélyokirat

Trichoplus_Eng_okirat_2013.pdf pdf 200 KB